I kardinal Bozanić protiv ćirilice u Vukovaru

Radiosarajevo.ba
I kardinal Bozanić protiv ćirilice u Vukovaru


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podržao je u Vukovaru nastojanja veteranskih udruženja da se taj grad izuzme iz primjene odluke o uvođenju ćirilice.

FOTO: 20.000 okupljenih na protestu protiv ćirilice

Kardinal Bozanić smatra da Vukovar treba proglasiti mjestom posebnog pijeteta i da se on izuzme iz primjene Ustavnog zakona, kojim je definisano uvođenje ćirilice u javnu upotrebu.

"U Vukovaru nisu na prvom mjestu oni koji su razarali, nego oni koji su čuvali i gradili. Branitelji Vukovara danas uočavaju da se posebnost Vukovara želi izbrisati", prenosi hrvatski Jutarnji list poruku Bozanića sa mise iz župne crkve Sveti Filip i Jakov.

Posebnost "vukovarske memorije" je, smatra, garancija da se "jedino na istini može graditi zajedništvo i produbljivati odnosi među ljudima koji mogu garantovati bolju budućnost".

"Sve što unosi laž šteti ovome gradu i Hrvatskoj. Zbog toga treba jasno reći da je pitanje jednog pisma sažetak mnogih drugih pitanja na koja nisu dati odgovori", ocijenio je Bozanić, indirektno pozvavši vladu da odustane od uvođenja ćirilice u Vukovar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije