I Josipović kritikuje rad Haaškog tribunala

Radiosarajevo.ba
I Josipović kritikuje rad Haaškog tribunala


Suđenja u Haškom tribunalu bila su velika prilika da se pred lice pravde izvedu najodgovorniji za ratne zločine, ali to uvIJek nije bilo tako, rekao je hrvatski predsJednik Ivo Josipović, komentirajući reakcije u Hrvatskoj poslije njegovog razgovora s hrvatskim iseljenicima u New Yorku, kada je kritikovao taj sud i rekao da nije siguran da se tamo sudi pravim ljudima, prenose agencije.

"Uz sve ono što je Haški sud dobro napravio, nije do kraja iskoristio mogućnosti da se ispune principi pune pravednosti i jednakih kriterija za odgovornost", rekao je, Josipović koji se nalazi u New Yorku, na zasjedanju Generalne skupštine UN.

"Važno je da svi zločini koji su bili počinjeni u ratu, na području Hrvatske, ali i drugih država u okruženju, budu pravedno kažnjeni, kako bi žrtve imale osjećaj pravde. To je jedini mogući temelj da se u Hrvatskoj grade zdravi odnosi, ali dobri odnosi sa susjedima", kazao je prvi čovjek Hrvatske, ne potkrepljujući svoje navode konkretnim primjerima i slučajevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije