Regija / I Hrvatska razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka

26. 05. 2021. u 19:13:00 Fena

Shares: 0

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu da se razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka, no, iako je siguran da je to ispravan korak, drži da se hrvatsko društvo još mora dosta baviti tom temom.

Banožić je rekao kako je on osobno za uvođenje vojnog roka te se posljednjih mjeseci nastojao baviti određenim istraživanjima na tu temu.

Iznio je podatak po kojem uvođenje obveznog vojnog roka podržava gotovo dvije trećine građana, ali, kaže, kod uvođenja vojnog roka važan je motiv, a to su sigurnost i stabilnost.

Nije baš ispravan motiv to što su roditelji najčešće za uvođenje vojnog roka prije svega zbog odgojnih mjera za djecu, dodao je.

Hrvatskoj motiv trebaju biti sigurnost, stabilnost, služenje prema vlastitoj državi, idealima koji su nastali kao temelji Hrvatske vojske, hrabrost i želja da se osjećamo sigurno i cjelovito.

"To su ispravni motivi", poručio je ministar, ustvrdivši da se tom temom hrvatsko društvo još mora dosta baviti, ali ispravan je korak ići prema vraćanju obveznog vojnog roka.

I u Srbiji se sve više govori o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka.

Prema sadašnjem modelu, koji priprema Generalštab Vojske Srbije, prvi vojnici bit će primljeni u kasarne tokom ljeta sljedeće godine i služit će vojsku šest mjeseci. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)