I EU je nastala na suočavanju s prošlošću

Radiosarajevo.ba
I EU je nastala na suočavanju s prošlošću
Foto: arhiv

Evropska komisija podržava inicijative nevladinih organizacija iz regiona za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u ratovima na prostoru bivše SFRJ (REKOM).

Podršku ovoj inicijativi, koju je na seminaru o tranzicionoj pravdi u Briselu uputio direktor Direktorata za Zapadni Balkan pri Evropskoj komisiji Pierre Mirrel.

Zoran Pajić, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo, rekao je da nisu u pravu oni koji se zalažu za to da se ratna prošlost gurne pod tepih. On je za DW podsjetio da je i Evropska Unija upravo građena i na procesu suočavanja sa prošlosti:

“Pomirenje i čitav proces normalizacije u Evropi posle Drugog svjetskog rata nije uspeo na osnovu toga što smo svi zaboravili šta se desilo, već upravo obratno: uspeo je zato što se istrajalo na sjećanju, na iznošenju činjenica...”, piše dw-world.de.

Osnivanje REKOM-a je neophodno!


Sudbin Musić iz Udruženja logoraša “Prijedor ‘92” za program DW-a je rekao da je Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima neophodna kako bi žrtve konačno dobile satisfakciju. Prema njegovim riječima, žrtve u Bosni i Hercegovini su potpuno ponižene:

“Recimo, da bismo mi logoraši otišli i odali poštu za više od 1.000 ljudi koji su pobijeni u logoru Omarska, mi moramo za dozvolu da pitamo upravo jednu svjetsku kompaniju, čije sjedište se nalazi u Evropskoj Uuniji, u Londonu, a koja je privatizovala prostor bivšeg logora.”

I EU o tome treba da "povede računa"?


Sudbin Musić je naveo da se u bivšem logoru Keraterm danas suše svježe ofarbani automobili, dok se u bivšem logoru Trnopolje, gdje je napravljena fotografija logoraša Samira Alića koja je obišla svet, nalazi spomenik srpskim borcima. On je ocijenio da EU mora itekako i o tome da povede računa:

“Ulaskom nas ovakvih kakvi jesmo, ulaskom recimo Bosne i Hercegovine koja je država sa privatizovanim logorima, i sama EU će postati zajednica država sa privatizovanim logorima“, prenosi DW.

Predstavnici nevladinih organizacija iz regiona, koje čine Koaliciju za osnivanje REKOM-a, evropskim zvaničnicima prenijeli su da će od vlasti na prostoru bivše SFRJ tražiti da osnuju regionalnu komisiju ili krajem sljedeće godine ili u prvoj polovini 2011.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije