I dalje napeto na Kosovu: Ovo su najnovije informacije

3
Radiosarajevo.ba
I dalje napeto na Kosovu: Ovo su najnovije informacije
Foto: Printscreen / Specijalci na Kosovu

Srpski demonstranti na sjevernom Kosovu blokirali su glavne ceste. Ceste su i dalje blokirane. Novi prizori barikada u selu Rudare blizu Severne Mitrovice zabilježila je agencija Reuters.

Novinari Radija Slobodna Evropa su ranije danas izvijestili da ljudi na ovoj barikadi ne žele javno da govore o razlozima zašto blokiraju puteve. Na barikadama u selu Zupče, opština Zubin Potok, situacija je mirna i gotovo da nema ljudi.  Put blokiraju tri velika kamiona.

Rezoluciju 1244 usvojilo je 10. juna 1999. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Vučić nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost: "Najteža noć je pred nama, izdao sam naređenja"

Vučić nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost: "Najteža noć je pred nama, izdao sam naređenja"

Njome je odobreno međunarodno, vojno i civilno prisustvo u tadašnjoj Saveznoj Republici (SR) Jugoslaviji, uspostavljanje Privremene administrativne Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), a Kosovo stavljeno pod mandat UN.

U Rezoluciji 1244, na koju se Beograd poziva u vezi sa zahtjevom za slanjem trupa na Kosovo, navodi se da će biti dozvoljeno dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja da se vrati i obavlja određene funkcije.

[twitter]https://twitter.com/MetiHajrullahu/status/1601924476412874752/photo/1[/twitter]

Zatim se taksativno navodi koje su to funkcije - veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine i na glavnim graničnim prelazima.

Srpska policija i jugoslovenska vojska povukle su se sa Kosova u ljeto 1999. nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma čime je okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Od tada je KFOR, mirovna vojna Misija NATO, raspoređen na Kosovu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 12. decembra da će Vlada Srbije nakon sjednice 15. decembra uputiti zahtjev komandantu KFOR za povratak do 1.000 pripadnika sigurnosnih snaga na Kosovo.

[twitter]https://twitter.com/nexta_tv/status/1601995067916419074/photo/1[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije