Priboj/ Husein ef. Kavazović u posjeti Sandžaku

01. 06. 2018. u 22:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović s delegacijom boravi u dvodnevnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji i Sandžaku.

Nakon što je svečano dočekan na ulasku u Republiku Srbiju, prva destinacija posjete bio je Medžlis IZ-e Priboj.

Predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić upoznao je vrhovnog poglavara Islamske zajednice BiH s aktivnostima Pribojskog medžlisa, o čemu je više govorio glavni imam Harun ef. Eminagić.

Nakon toga posjećena je i Malkan Čauš džamija u Brodarevu, gdje je i obavljen džuma namaz. Džematlijama se prije namaza obratio muftija Dudić ističući da je danas poseban dan.

"Poseban dan - mubarek petak. Poseban datum - Dan bitke na Bedru. Poseban gost reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Reisu-l-ulema, znajte da su ovo dobri ljudi, da je ovo poseban džemat. Oni su prošle godine prvi otvorili vrata vraćanju pod okrilje jedinstvene Islamske zajednice - kazao je muftija Dudić.

Hutbu je održao i džumu-namaz predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović govoreći na temu velike pobjede na Bedru.

"Bedr u našim životima su brojne današnje nedaće, koje od nas kao vjernika zahtijevaju da budemo strpljivi, da budemo odgovorni te Gospodaru pokorni", istaknuo je reis Kavazović.

Zekat i sadaka, potencirao je Kavazović, pripadaju Bejtu-l-malu, koji je uže spasa zajednice.

"Nemamo razloga da se plašimo jer imamo jedni druge. I ovdje u Sandžaku i gore u Bosni isti smo narod, jedni do drugih kao braća, jer iste nas muke more, isto nam traju dani i noći. Došao sam ovdje kod vas u Brodarevo da se pogledamo u lice i kažemo da smo jedno. Vi ste ovdje u Brodarevu pokazali da je jedinstvo zajednice farz, te sam sretan što mogu biti vaš gost. Tu smo da jedni druge ohrabrimo i pomognemo, jer mnogo je šehida među nama da bismo dželate uzimali za prijatelje", poručio je Kavazović domaćinima u Prijepolju.

Nakon džume namaza održan je sastanak u prostorijama Medžlisa IZ-e Prijepolje, javlja agencija MINA.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA