Htio snimiti dupine u Jadranskom moru, u kadar mu je upala zmija: 'Išla je prema meni'

0
Radiosarajevo.ba
Htio snimiti dupine u Jadranskom moru, u kadar mu je upala zmija: 'Išla je prema meni'
Foto: Kolaž / Kravosas u Jadranskom moru

Na plaži otoka Molata u zadarskom arhipelagu, jedan čitatelj doživio je neobičan susret sa četveroprugim kravosasom, najvećom europskom zmijom.

Dok se odmarao nakon plivanja, čitatelj portala 24Sata primijetio je grupu dupina koji su iskakali iz vode te je poželio snimiti ovaj prirodni prizor. Međutim, u kadar mu je ušao upravo kravosas, koji se hrabro uputio prema obali.

"Zmija je plivala ravno prema meni. Odmah sam shvatio da je bezopasna zbog svoje goleme dužine i činjenice da na tom otoku nema otrovnih zmija", izjavio je čitatelj. Kada je zmija izašla na plažu, malo se odmorila, pogledala čovjeka i tiho odgmizala u žbunje.

Drama u Mostaru: Maloljetnik za volanom, MUP HNK bez informacija o slučaju

Drama u Mostaru: Maloljetnik za volanom, MUP HNK bez informacija o slučaju

Četveroprugi kravosas (Elaphe quatuorlineata) poznat je po svojoj impresivnoj dužini od preko dva i pol metra i po tome što nije otrovan. Rijetko grize ljude, češće sikće kao upozorenje i traži priliku za bijeg.

Vrlo je vjerovatno da neće napasti čak ni ako se uhvati u ruku. Njegova prehrana obično se sastoji od glodavaca, što ga čini izuzetno korisnom vrstom.

Ovaj susret pruža uvid u bogatstvo prirode zadarskog arhipelaga te podsjeća na važnost očuvanja i poštovanja životinja koje nastanjuju ove prekrasne jadranske otoke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije