Hrvatski tajkun skrivio fatalnu pomorsku nesreću

Radiosarajevo.ba
Hrvatski tajkun skrivio fatalnu pomorsku nesreću

Dvoje Talijana poginulo je u utorak u pomorskoj nesreći, kada je na njihovu jedrilicu kojom su mirno plovili pokraj Primoštena, naletio motorni gliser brzinom od skoro 30 milja na sat. 

Gliserom je upravljao Tomislav Horvatinčić, hrvatski biznismen poznat po aferi Cvjetni trg. 

Zagreb: Glupim vicem o Bosancima otvoren sporni objekat

Policija hapsi demonstrante u centru Zagreba (VIDEO)

Šta je uzrok nesreće otkrit će istraga tročlane komisije pomorskih stručnjaka, no javnosti su obznanjene neke činjenice. 

Horvatinčić je vozio nedozvoljenom brzinom i suviše blizu obali. Nije bio pod dejstvom alkohola. Bio je dužan zaobići sporije plovilo (jedrilicu), a takođe ju je trebao zaobići i jer mu je bila s desne strane. Dvoje Talijana koji su od udarca pali u more poginuli su, a ronioci su ih našli tek sat vremena nakon nesreće. 

Horvatinčić je na svojoj 12-metarskoj jahti Santa Marina bio u društvu tridesetpetogodišnje ženske osobe s inicijalima AĐ. Radi se o njegovoj djevojci Anici Đerđe Dilber. Niko od njih dvoje nije ozlijeđen.

U svom saopšenju za javnost izjavio je da mu je otkazao sistem upravljanja brodom i kako je povicima pokušavao upozoriti posadu jedrilice da promijeni kurs. Izrazio je žaljenje zbog ovog događaja i medije zamolio da ga ne kontaktiraju jer je u šoku. 

Ovo nije prva Horvatinčićeva nesreća
Horvatinčiću prijeti kazna od jedne do 10 godina, a šta su pravi uzroci nesreće i pod kojim okolnostima su nesretni Talijani poginuli, pokazat će istraga. 

Dan nakon nesreće, zagrebački Večernji list pozvao se na svoju arhivu i objavio da je Tomislav Horvatinčić uvjetno osuđen za smrt pješakinje 1980. godine. Tada se branio neuračunljivošću, a kao odgovor zašto je pobjegao s mjesta nesreće izjavio je da se boji krvi.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije