Hrvatski studenti ponovo blokiraju fakultete

Radiosarajevo.ba
Hrvatski studenti ponovo blokiraju fakultete
Foto: Marko Lukunić

Tačno u podne na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počinje plenum na kojemu će se glasati o blokadi nastave. Nezavisna studentska inicijativa, kao što je poznato, traži besplatno obrazovanje za sve.

Danas, također, započinje i potpuna blokada Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i djelomična blokada Filozofskog fakulteta u Rijeci, koje su izglasane u petak. Za sutra je najavljen plenum studenata na Filozofskom fakultetu u Splitu, koji su ogorčeni ukidanjem dvaju ispitnih rokova. Razmotrit će mogućnost potpune blokade fakulteta, piše Net.hr.

Hoće li nastava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu biti u potpunosti blokirana ili će se pribjeći alternativnim načinima borbe, odlučit će se danas nakon blokade najveće dvorane Filozofskog fakulteta, dvorane 7, u kojoj će zatim biti održan plenum.

„Revolucija“ koja je započela proljetos višesedmičnim blokadama nastave nastavlja se jer studenti nisu zadovoljni usmenim obećanjem da će se tek 2011. godine besplatno obrazovanje omogućiti tek brucošima.

Ministarstvo je u odgovoru studentima napomenulo da planiraju "definirati novi sistem studiranja i učešća u troškovima studiranja. Također, svim će se socijalnim kategorijama omogućiti jednak pristup visokom obrazovanju primjenom novog sistema stipendiranja i kreditiranja", iz čega su studenti zaključili da se njihovim zahtjevima nije udovoljilo, piše Net.hr.

Hrvatski studenti svojim protestima i blokadama protiv komercijalizacija obrazovanja zapravo prate tok evropske studentske pobune. Prvo su protiv komercijalizacije obrazovanja počeli protestovati španski i francuski studenti, poslije njemački, a ovih dana je većina austrijskih fakulteta potpuno blokirana.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije