Hrvatski sabor o BiH: Moramo poslati snažnu političku poruku

Radiosarajevo.ba
Hrvatski sabor o BiH: Moramo poslati snažnu političku poruku
Foto: Wikipedia / Hrvatski sabor / Ilustracija

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je jučer većinom glasova ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH, koji je usuglašen s Vladom u cilju da se ona donese do kraja ove godine.

U raspravi je Milijan Brkić (HDZ) upozorio kako novi tekst nije dovoljno konkretan i zatražio vraćanje dijela teksta iz prijašnje verzije te istaknuo da se mora poslati jasna i nedvosmislena politička poruka.

Cilj Deklaracije je da nadležne hrvatske institucije trebaju ojačati ustavni i stvarni položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

„U lipnju je usvojen prijedlog Deklaracije i poslan u proceduru, no u međuvremenu su se stvari mijenjale u Bosni i Hercegovini i bilo je potrebno napraviti određena ažuriranja u Deklaraciji. Bilo je potrebno da se ona doradi u smislu prohodnosti kroz Hrvatski sabor, jer nam je cilj da ona bude usvojena maksimalnim mogućim konsenzusom i da je terminološki ispeglamo da ne ostavimo nikome prostora da se naše legitimno zalaganje za položaj hrvatskog naroda u BiH iskoristi za bilo kakve napade“, pojasnio je predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić.

Milijan Brkić (HDZ) složio se da je potrebno jedinstvo, zajedništvo i suglasje svih političkih stranaka oko Deklaracije kao jaka politička poruka iz Hrvatske kako Hrvatima u Hrvatskoj, tako i Hrvatima diljem svijeta i svim političkim predstavnicima u BiH i međunarodnoj zajednici, ali i istaknuo da se Deklaracijom mora poslati jasna i nedvosmislena politička poruka tražeći vraćenje dijela teksta iz prijašnje verzije.

„Ne zanosim se time da će ova Deklaracija nešto krucijalno promijeniti, ali će poslati jaku političku poruku i bilo bi dobro da se donese što prije. Ali ja sam pobornik toga da je bolje da se ne donosi ovakva bez strasti, bez emocije, bez ičega, nego da se donese ovakva“, istaknuo je Brkić.

Ako se provede i jedna stvar iz Deklaracije, to će biti velika stvar, važno je da se donese konsenzusom, rekao je vanjski član Odbora Ivan Bagarić.

Živim ovu Deklaraciju 25 godina, ona je 90 posto moje stajalište, no u konačnici Deklaraciju provodi Vlada, zaključno Ljubić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije