Hrvatski referendum i u BiH

Radiosarajevo.ba
Hrvatski referendum i u BiH

Sve pripreme za provedbu referenduma o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, koji će se provesti i na teritoriji Bosne i Hercegovine, završene su, uključujući i dostavu referendumskog materijala, potvrdila je Marijana Mikulić, ministrica-savjetnica u hrvatskoj Ambasadi u Sarajevu i koordinatorica za provedbu referenduma.

Pravo sudjelovanja na referendumu ima 263.703 hrvatskih državljana s prebivalištem na području BiH“, kazala je Mikulić, javila je Hrvatska radiotelevizija.

Ta je brojka za 300 veća u odnosu na popis hrvatskih državljana koji su mogli glasati na nedavnim izborima za Sabor - naknadno su registrovani na temelju punoljetnosti.

U nedjelju će u BiH od 7 do 19 sati biti otvorena 24 glasačka mjesta.

U Sarajevu će biti otvoreno osam glasačkih mjesta i to u osnovnoj školi "Isaka Samokovlije".

Najveći broj glasačkih mjesta bit će uMostaru, njih jedanaest i to u osnovnoj školi "Ilije Jakovljevića".

Na konzularnom području Tuzla bit će tri glasačka mjesta i to u Gradskom kulturno-umjetničkom društvu, dok će u konzulatu u Banjoj Luci birača moći glasovati na dva mjesta.

Ambasada Hrvatske u Sarajevu nema najava o organizovanom dolasku glasača kako je to bio slučaj na izborima za Hrvatski sabor.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije