Hrvatski novinar uporedio cijene hrane na Jadranu danas i prije par godina: Razlika je šokantna
Razlika u cijenama iz godine u godinu sve više raste. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš istražio je cijene u jelovnicima istih restorana sada i prijašnjih godina, a kako kaže, razlika je - velika!
Goleš poručuje da se istraživanje temelji na slučajnom uzorku.
"Nisam restorane koje su poskupjeli tražio povećalom, već sam na popularnim stranicama za preporuku restorana pronašao one koji imaju objavljene jelovnike. A potom, kako internet sve pamti, pronašao sam i menije iz prijašnjih godina", objasnio je.
Bio za volanom Porschea: Policajac Armin Numanović vozilom udario pješakinju u Sarajevu
Povećanja idu i do 75 posto!
Kako kaže, cijene se od lani uglavnom nisu puno mijenjale, ali od uvođenja eura jesu znatno. Nijedan od restorana nije zadržao cijene.
Prvo ljeto kada se plaćalo eurima u Hrvatskoj bilo je ono 2023. godine. Na otoku Hvaru omlet za doručak prodavao se tada za 11 eura (21.50 KM), a sada za 13 (25.40 KM). Poskupljenje od 2 eura (skoro 4 KM) ne čini se puno, ali to je porast od 18 posto.
I hamburger je u istom razdoblju na Hvaru u istom restoranu poskupio za 2 eura ili u njegovu slučaju - 15 posto.
Prodaje se cijelo selo na Jadranu: Pogledajte cijenu
Godinu dana ranije u Hrvatskoj se plaćalo kunama. Dagnje na buzaru u Zadru bile su 88 kuna ili 11 eura i 60 centi (22.70 KM). Isti restoran, isto jelo, ove godine je 14 i pol eura (28.40 KM) ili 25 posto skuplje.
Grill tuna i povrće za prilog poskupjelo je i više od 5 eura (skoro 10 KM)! A pršut i paški sir za predjelo s 98 kuna skočili su na 15 eura (29.30 KM) ili oko 15 posto.
Isto se događa i s jelima koja nisu tradicionalna hrvatska kuhinja, već više talijanski fast food.
Pizza vegetarijana u Dubrovniku je 2021. godine bila skupih 95 kuna. U istom restoranu sada je 19 eura (više od 37 KM). Pizza dalmatina s 98 kuna ili 13 eura (25.40 KM), skočila je na 20 eura (39.10 KM). To je 7 eura (13.70 KM) ili 52 kune više. Doslovno pola tadašnje pizze ili čak 53 posto skuplje.
U Rovinju u pandemijskoj 2020. godini, burger od tune, kao i pržene lignje, prodavali su se za tek nešto manje od 10 eura (skoro 20 KM). Sada im je cijena oko 15 (29.30 KM). To je opet 4 i pol do 5 eura skuplje ili porast od oko 50 posto. Rekordnu 2019. godinu bilježi i Split. Crni rižoto s tadašnjih 11 eura (21.50 KM) skočio je na 19 (37.20 KM). Ramsteak s 19 na 29 eura (56.70 KM). Salata od hobotnice s 10 na 18 i pol (36.20 KM). To su povećanja od 50 do gotovo 75 posto!
Kolika je prosječna plata u Hrvatskoj?
Ugostitelji se, navodi Dnevnik, s razlogom žale na skupe namirnice, radnu snagu. No, prosječna plaća 2019. godine bila je nešto manja od 9 hiljada kuna ili 1186 eura (2.319 KM). Pritom i danas mnogi takvu plaću nemaju. Sada je ta prosječna plaća 1451 euro (2.837 KM). To je u 6 godina porast od 23 i pol posto.
Dakle, plaće su rasle upola manje od cijena polovice svih navedenih jela, a samo tri možemo si, s prosječnom povišicom, priuštiti bez minusa.
"Ne treba generalizirati, ali ovo je jedan od razloga koji pokazuje zašto su restorani često prazniji nego prije", zaključio je Goleš.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.