Hrvatski ministar se posipa pepelom: Ustaški zločini su najveće moralno posrnuće u našoj povijesti

Radiosarajevo.ba
Hrvatski ministar se posipa pepelom: Ustaški zločini su najveće moralno posrnuće u našoj povijesti

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović obratio se javnosti nakon posljednjeg skandala vezanog uz njegovo ime.

Podsjetimo, Novosti, list Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske, objavio je fotografiju Zlatka Hasanbegovića sa ustaškom kapom na glavi te informirao da je ministar bio suradnik časopisa NDH u kojem je pisao tekstove veličajući ustaški pokret.

Hasanbegović nije sporio autentičnost sporne fotografije, nastale na splitskoj rivi prije 20 godina, ali je istakao kako nije riječ o ustaškoj nego kapi HOS-a.

Novi Hasanbegovićev gaf izazvao je oštre polemike u hrvatskoj javnosti, u situaciji kada se još nije stišala buru zbog njegovih kontraverznih stavova o antifašizmu. 

O kontraverznom ministru raspravljao je i Hrvatski sabor, gdje je najoštriji u osudama bio Jaroslav Pecnik (Hrvatski laburisti) kazavši da "za fašistički korov poput Hasanbegovića nema mjesta". Hasanbegovićevi istomišljenici iz Hrvatskog časničkog zbora Grada Splita od Državnog odvjetništva RH zatražili su istragu "zbog kaznenog djela širenja lažnih i uznemirujućih vijesti" u Novostima.

Pritiješnjen uz zid, javno se oglasio i sâm ministar Hasanbegović. 

"Nikada nisam bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima: bio on ustaški ili komunistički. U svojim radovima jasno sam isticao da su ustaški zločini najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda čija sjena i zloduh i dalje stoje nad hrvatskim narodom. Protivnik sam svakog fašizma. Pripadam vladi koja njeguje demokratska načela. To je moje ljudsko, građansko, političko, moralno i, ako hoćete, znanstveno stajalište.

Sve ostale detalje spreman sam svima zainteresiranim objašnjavati i u mirnom ozračju i intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča i progona koji u mom slučaju poprima i elemente ludila", rekao je, između ostalog, Zlatko Hasanbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije