Hrvatski mediji o genocidu, srbijanski o zločinu i napadu na Vučića

Radiosarajevo.ba
Hrvatski mediji o genocidu, srbijanski o zločinu i napadu na Vučića
FOTO: Screenshot / Regionalni mediji o 24. godišnjici genocida u Srebrenici

Obilježavanje 24. godišnjice genocida u Srebrenici je jedna od najznačajnijih vijesti za regionalne medije. Dok mediji u Hrvatskoj i Sloveniji izvještavaju genocidu, oni u Srbiji i Crnoj Gori izvještavaju o zločinu i podsjećaju na napad koji se desio na Aleksandra Vučića kao premijera Srbije 2015. godine.

11. juli: Danas je Dan žalosti u Bosni i Hercegovini

Hina, čiju su vijest o ovom događaju prenijeli Hrvatska radio-televizija, Jutarnji list i net.hr, je naglasila da će danas kao najstarija žrtva biti sahranjena Šaha Cvrk koja je tada imala 82 godine, a najmlađa žrtva koja će biti sahranjena je Osman Cvrk koji je tada imao 16 godina.

Portal Index.hr je poručio da je genocid u Srebrenici sudski dokazana činjenica za koju su međunarodni sudovi, te sudovi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji do sada izrekli kazne zatvora duže od 700 godina.

Tportal.hr je podsjetio da na obilježavanju godišnjice neće prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić jer, kako je rekla, nije dobila poziv da prisustvuje.

Radio-televizija Srbije je vrlo kratak članak, tek nekoliko rečenica posvetila godišnjici genocida koji su nazvali "zločinom". U posljednjoj rečenici je navela da će sutra, 12. jula "na Petrovdan biti odata počast Srbima ubijenim u srednjem Podrinju".

33 žrtve srebreničkog genocida danas će naći vječni smiraj u Potočarima

Portal Blic.rs je također istakao odluku Brnabić da danas ne dođe u Srebrenicu naglasivši njenu izjavu da još niko nije odgovarao za napad na Vučića 2015. godine.

Srbijanski portali Kurir i Informer su godišnjicu genocida iskoristili za viktimizaciju i glorifikaciju Vučićevog lika i djela odnosno za negiranje genocida.

Kurir.rs je objavio članak sa sljedećim naslovom: "NA DANAŠNJI DAN PRE 4 GODINE POKUŠAN ATENTAT NA VUČIĆA U SREBRENICI: Masa u Potočarima probila je ogradu i kamenicama zasula tadašnje premijera Srbije (FOTO)."

Informer.rs se u tekstu senzacionalističkog naslova obračunao sa televizijom N1 koja je sinoć, 10. jula emitovala program posvećen godišnjici genocida. Naslov je glasio: (VIDEO) OVO JE SAMO U SRBIJI MOGUĆE! Šolak i Đilas na svojoj TV N1 prikazuju Srbe kao najgore zločince!

Sve spremno za komemoraciju: U Potočare pristiglo hiljade ljudi, nema incidenata

Radio-televizija Crne Gore nije izvijestila ni o genocidu, ni o zločinu, već o sljedećem: "Obilježava se 24 godine Srebrenice". Istakli su da je "međunarodni sud prave u Hagu donio je 2007. presudu kojom je masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida".

Radio-televizija Slovenije je objavila kolumnu Juse Ikanovića posvećenoj ovom tragičnom događaju.

Slovenski list Delo je u naslovu istakao onoga koga smatra krivcem za ono što se desilo u Srebrenici 1995. godine napisavši: Genocid je načrtoval vrh vlasti ili Genocid je planirao vrh vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije