Hrvatski hotelski lanci traže 20.000 radnika, ove su struke najtraženije

Radiosarajevo.ba
Hrvatski hotelski lanci traže 20.000 radnika, ove su struke najtraženije
AA / Velika plaža, Ulcinj
Vodeće hotelske kompanije u Hrvatskoj u velikoj su potrazi za sezonskim radnicima

Vodeće hotelske kompanije u Hrvatskoj ove godine zbog povećane turističke potražnje i otvaranja novih objekata zapošljavaju više radnika nego lani, a u potragu za radnicima, većinom na domaćem tržištu rada, krenule su i ranije nego prije. 

Zaključak je to Hininog istraživanja o zapošljavanju radne snage u turizmu ove godine na koje se od 20 odazvalo 13 hotelskih kompanija, a koje u svom sastavu uz hotele imaju i kampove, ugostiteljske objekte, marine i agroturizme.

Prema procjenama s kraja prošle godine, hrvatskom turističkom sektoru ove godine treba oko 20 hiljada novih radnika ili oko pet hiljada više nego lani, pri čemu se iz sektora čuje da je sve teže naći kvalitetne i kvalificirane radnike zbog neadekvatnog strukovnog obrazovanja i odlaska radnika u inozemstvo.

Svim kompanijama je manje-više zajedničko da za sezonski rad najviše traže konobare, kuhare, sobarice, spremačice, servire, vrtlare, pomoćne radnike u kuhinji, kao i recepcionare, animatore, redare na bazenima, voditelje sportskih aktivnosti te raznih odjela, dok radnike najviše, kao i prošlih godina, osim u destinacijama gdje posluju, traže u kontinentalnim dijelovima zemlje, posebno u Slavoniji i Baranji, Sisačko-moslavačkoj županiji te Hrvatskom Zagorju.

Opširnije o kojim se kompanijama radi, čitajte na portalu Jutarnji.hr, na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije