Hrvatski glas Litvaniji, ne Jeremiću

Radiosarajevo.ba
Hrvatski glas Litvaniji, ne Jeremiću

Hrvatska je obećala podržati Litvaniju za dužnost predsjednika Opće skupštine UN-a i svoje se riječi drži, izjavila je u utorak u Washingtonu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ovim je, prenijele su agencije, ministrica indirektno potvrdila da službeni Zagreb neće podržati kandidaturu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića za tu vodeću funkciju u Svjetskoj organizaciji.

Objasnivši razloge, Pusić je na upit novinara o hrvatskom stavu oko Jeremićeve kandidature rekla da je ova istaknuta kasno, odnosno da je Litvanija to učinila još 2004, a prije godinu dana počela lobirati među članicama UN-a.

„Hrvatska joj je dala podršku i svoje se riječi drži", naglasila je šefica hrvatske diplomacije i dodala da je to prenijela i srbijanskom ministru Jeremiću.

Ministrica Pusić inače boravi u dvodnevnom radnom posjetu SAD-u i u srijedu će se sastati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

Inače, Bosna i Hercegovina još se nije zvanično očitovala o tome kome će dati podršku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije