Hrvatske tržnice danas zjape prazne

Radiosarajevo.ba
Hrvatske tržnice danas zjape prazne

Iako su mjesecima apelirali na ministra financija Slavka Linića da iskoristi zakonsku mogućnost i tržnice izuzme iz fiskalizacije, današnji dan i posljednji krug fiskalizacije ispraznio je brojne hrvatske tržnice

Na najvećoj zagrebačkoj tržnici Dolac u toku je prosvjed zakupnika prodajnih prostora na zagrebačkim tržnicama koji traje od 6,30. I Trešnjevački plac jutros je bio sablasno pust.

Od Nike Pervana, predsjednika Udruge hrvatskih tržnica Tportal.hr doznaje kako nije riječ o organiziranoj akciji, već o spontanoj solidarnosti.

„Neće raditi Split, Šibenik, Zadar, a u Zagrebu Dolac i Trešnjevka. Neki će zakupci raditi, neki neće uopće. To je na njima“, kazao je Pervan.

Jutros je prosvjednicima na splitskoj tržnici potporu pružio i gradonačelnik Ivo Baldasar, kao što je to u Zagrebu učinio i Milan Bandić prošlog tjedna.

Prosvjedne akcije na hrvatskim su tržnicama organizirane tokom cijelog juna. Unatoč tome i velikoj medijskoj pažnji, ministar financija ostao je gluh na njihove zahtjeve. Pervan u ime udruge od kraja prošle godine šalje zahtjeve za izuzećem iz Zakona o fiskalizaciji i traži susret s Linićem. Iz Ministarstva financija odgovor nije dobio.

Zadnji krug fiskalizacije s današnjim je danom stupio na snagu, a trgovci koji prodaju na tržnicama, osim onih koji sami proizvedu prehrambene proizvode koje prodaju, obveznici su. Od Linića su tražili izuzeće kao što je ono primijenjeno na prodaju u zrakoplovima ili kao što se ne primjenjuje na veterinare. Također smatraju kako je korištenje tableta, tj. fiskalnih blagajni nemoguće po ekstremnim vremenskim uvjetima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije