Hrvatske snage je jutros spasile: Britanka pala s kruzera, cijelu noć provela u moru

Radiosarajevo.ba
Hrvatske snage je jutros spasile: Britanka pala s kruzera, cijelu noć provela u moru
Wikipedia / Ilustracija

Pripadnici broda Obalne straže u nedjelju, 19. avgusta 2018. u akciji potrage i spašavanja pronašli su i spasili nestalu žensku osobu, britansku državljanku, koja je pala u more s kruzera "Norvegian star" u području ZERP-a Republike Hrvatske, u subotu, 18. avgusta oko 23.45 sati, saopćilo je hrvatsko Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

"Snage Obalne straže RH i to ophodni brod OB-03 "Cavtat" i zrakoplov PC-9 u potragu su krenuli u svitanje, oko 6.30 sati na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka (MRCC - Maritime Rescue Coordination Centre). Posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9:40 sati uočila osobu u moru te je brzom akcijom plivača spasioca, u 9:45 sati žena spašena te ukrcana na brod Obalne straže RH", navodi se u saopćenju.

U koordinaciji s MRCC Rijeka, a s obzirom na dobro zdravstveno stanje, brodom je prevežena u Pulu. Ophodni brod nestalu osobu pronašao je na oko 1300 m udaljenosti od mjesta nesreće.

Zapovjednik broda, poručnik fregate Lovro Orešković o samoj akciji je rekao:

"Spasili smo jedan ljudski život. Taj osjećaj ne može se mjeriti ni sa čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije