Hrvatska: Uslov za povlačenje tužbe je da Srbija osudi agresiju

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Uslov za povlačenje tužbe je da Srbija osudi agresiju
Ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Šimonović izjavio je da bi na donošenje odluke o povlačenju hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu uticala spremnost Srbije da nedvosmisleno osudi agresiju na Hrvatsku, prenosi Srna.

Kao uslov za donošenje odluke o povlačenju tužbe Šimonović je naveo i spremnost Srbije da "osudi zločine Slobodana Miloševića i njegovih pomagača, dosljedno kazni sve počinioce ratnih zločina, omogući otkrivanje potpune istine o nestalima, te da vrati odneseno kulturno blago".

Govoreći o kontratužbi Srbije protiv Hrvatske za genocid, Šimonović je rekao da je kontratužba podnesena iako se Srbija na riječima zauzima za vansudsko rješavanje spora.

"Pripisao bih to pokušaju izjednačavanja država u sporu, pri čemu se nije vodilo računa o tome da se rat vodio u Hrvatskoj", rekao je Šimonović zagrebačkom "Večernjem listu", prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, nema tužbe za genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, jer je Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida donesena poslije Drugog svjetskog rata.

"Takođe, iz preambule hrvatskog Ustava jasno je da nema kontinuiteta između NDH i današnje Hrvatske", naglasio je hrvatski ministar pravosuđa.

Josipović: Srbija nema izgleda s kontratužbom
Tomuschat: Međusobne tužbe su loš put

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije