Hrvatska uputila notu Sloveniji povodom prejudiciranja granice

Radiosarajevo.ba
Hrvatska uputila notu Sloveniji povodom prejudiciranja granice

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) uputilo je u subotu notu slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu kojom se ukazuje na neprihvatljivost navoda koje je slovensko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo u jučerašnjoj noti uručenoj hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani, a tiče se prejudiciranja granice, doznaje se iz službenog priopćenja.

U noti MVPEI-a stoji da je jučerašnje iskopavanje i uklanjanje nepropisno zakopane uginule životinje, po nalogu Veterinarske inspekcije Hrvatske, učinjeno isključivo radi izbjegavanja mogućih zaraznih bolesti, a akcija je izvedena na državnom području Hrvatske.

MVPEI stoga u svojoj noti odbacuje navode iz jučerašnje slovenske note da se radi o prejudiciranju granice i još jednom ukazuje na potrebu žurnog rješavanja graničnog pitanja između dviju prijateljskih država u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u petak Hrvatskoj prosvjednu notu zbog sanitarnog iskapanja konjske strvine kod imanja kontroverznog Joška Jorasa, blizu graničnog prijelaza Plovanija, na lijevoj obali Dragonje, koji Slovenija smatra teritorijalno spornim. U prosvjednoj noti se navodi da je hrvatska veterinarska služba obavila iskop strvine kobile koja se nalazila "na slovenskom državnom teritoriju", te da da je riječ o jednom u od niza "jednostranih postupaka" kojima Hrvatska nastoji "prejudicirati granično rješenje".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije