Hrvatska: Upis u srednje škole putem interneta

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Upis u srednje škole putem interneta

U Hrvatskoj
će iduće godine upisi u srednje škole biti isključivo putem interneta, bez papira. Učenicima neće trebati nikakvi papiri - domovnice, izvodi iz matičnih knjiga ili svjedodžbe - nego će po automatizmu biti upisani u sistem koji će im reći da su upisani u tu i tu školu te da se pojave tog i tog dana u tom i tom razredu.
Onim hrvatskim učenicima koji nemaju doma računar ili internet bit će omogućen upis na računaru u osnovnoj ili srednjoj školi koju želi upisati

Izjavio je ovo direktor CARNeta Zvonimir Stanić. Kako javlja Net.hr, radi se o istom sistemu po kojem se već tri godine hrvatski maturanti upisuju na fakultete.

Učenik odabere deset škola koje želi upisati, složi svoje prioritete koje će moći mijenjati kada vide otprilike koji su na listama. U jednom će se trenutku lista zaključati i znat će gdje su upali'', rekao je Stanić.

Pripreme za funkcioniranje sistema već su počele:

''Lozinke učenici već imaju, a dobit će još i pin i to će koristiti za ulazak u sustav. Moći će vidjeti svoje ocjene, natjecanja koja su pohađali, a utječu im na upis u srednju školu te vidjeti sve one druge stvari, po kriterijima koje Ministarstvo donosi za upise u srednju školu, a koje utječu na bodove za upise'', pojašnjava Stanić i dodaje:

„Ovim sustavom bit će onemogućeni upisi po vezama.“

Net.hr/Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije