Hrvatska: Tržnice još uvijek u štrajku zbog fiskalnih kasa

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Tržnice još uvijek u štrajku zbog fiskalnih kasa

Od jučer, s datumom ulaska u EU, u štrajku su prodavači na hrvatskim tržnicama koji bi trebali legalizirati svoje obrte uvođenjem fiskalnih kasa. Oni koji imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) ne štrajkaju, jer se fiskalizacija ne odnosi na njih, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prodavači, mali obrtnici, danas su štrajkali ispred Ministarstva financija, ali krajnji dogovor s ministrom Slavkom Linićem nisu postigli. Ministar im je obećao dati mjesec dana prilagodbe na fiskalne kase, ali obrtnicima to nije krajnje rješenje.

Vlado Petras, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog obrta (OPG), prodavač na zagrebačkom Dolcu, kaže da ni u poljoprivrednim gospodarstvima nije sređeno stanje, i da se pod krinkom OPG-a šverca velika većina trgovaca na svim placevima.

"Na svakom placu postoji svega 10-ak posto onih koji se stvarno bave poljoprivredom i proizvode svoje voće i povrće. Jučer ih je u štrajku bilo 90 posto, a danas ih je 75 posto u štrajku", kaže Vlado.

Marica Ćosić, također kao OPG proizvođač i prodavačica na placu, podržava štrajk:

 „Oni kao trgovine na malo nama nisu smetnja, promet nam je danas isti kao da su i oni tu. Oni su do sad bili prijavljeni na svoje obrte i plaćali su sebi doprinose i poreze. Upitno je koliko su prometa prikazivali, ali bolje da su prikazivali koliko-toliko. Ako ne budu radili, odmah će se otvoriti crno tržište. Na njihovom mjestu i ja bih svoju robu prodavala na divlje po terminalima da prehranim svoju djecu. Oni su svi u situaciji da nemaju. Nije stvar fiskalne kase zbog koje će oni propast, nego je ovo tržnica gdje se prodaje na komad, na dva ili na deku. I ako kupac kupi 10 artikala, svaki artikl po 10-20 deka, dok otkuca račun, šest njih će čekati i otići nekome drugome, meni kao proizvođaču naprimjer."

Jelena Kralj, prodavačica s placa Trešnjevka koja se zatekla na Dolcu, ima drugačije mišljenje i smatra da treba uvesti reda u poljoprivredu.

"Treba zaštiti nas tradicionalne proizvođače. To bi ugrozilo kolege, ali sami su si krivi. Potrošačima je važno da kupuju domaće", zaključuje Jelena.

Prodavačice i vlasnice OPG-a Marica i Jelena slažu se ipak kako bi uvođenje fiskalnih kasa obrtnicima nanijelo štetu i OPG proizvođačima jer bi se tako našli u situaciji da ne bi mogli prodati odjednom veću količinu svojih sezonskih proizvoda za koje bi do sada u tom slučaju uvijek ulijetali na pripomoć prekupci.

Pat pozicija ministra financija i obrtnika rješavat će se narednih dana štrajkom i pregovorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije