Hrvatska: Treća žrtva nove gripe

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Treća žrtva nove gripe

Foto: Reuters

U zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica je preminula i treća žrtva nove gripe u Hrvatskoj, potvrdio je u Dnevniku HTV-a ministar zdravstva Darko Milinović.

Riječ je o 62-godišnjem muškarcu koji je, osim od nove gripe, bolovao i od dijabetesa, kazao je ministar, ističući da se "ista situacija mogla dogoditi i kod obične sezonske gripe".

Od gripe tipa H1N1 do sada je preminuo 61-godišnji Splićanin i njegova trogodišnja sugrađanka koja je bolovala i od leukemije.

Prema podacima Ministarstva zdravstva u Hrvatskoj je trenutačno 2500 oboljelih od nove gripe. Od toga su 503 slučaja laboratorijski potvrđena, a 1997 slučajeva gripe nije laboratorijski potvrđeno.

Ministar zdravstva kazao je da je hrvatski zdravstveni sistem dobro pripremljen te da nema mjesta panici jer u zdravstvenim ustanovama ima dovoljno respiratora i besplatnih lijekova dok se vakcina očekuje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

"Tamiflua ima dovoljno, a 33 respiratora je na čekanju i po potrebi mogu biti spojeni u bilo koju bolnicu gdje budu potrebni", rekao je Milinović.

Vakcine krajem novembra ili početkom decembra

Hrvatska zasad još nema vakcine protiv nove gripe, a danas se u Zagrebu nije moglo doći ni do vakcine protiv obične gripe, objavljuje portal Index.hr.

Zbog panike koja se proširila građani su pohrlili primiti vakcinu protiv sezonske gripe, iako ono ne štiti od virusa H1N1, pa je i te vakcine danas nestalo, ali već sutra će biti dostupne nove doze.

Vakcina protiv nove gripe u Hrvatsku bi trebalo stići krajem novembra ili početkom decembra.

„Za početak ćemo dobiti 500.000 doza vakcine koje su namijenjene pripadnicima najrizičnijih grupa, djeci i starijim osobama“, rekao je Milinović i također istaknuo kako je vakcina sasvim sigurna i kako bi se svi koji pripadaju u rizičnu grupu trebali vakcinisati.

"U javnosti se bez razloga pokušala stvoriti panika oko vakcine. Da pripadam rizičnoj grupi, ja bih se prvi vakcinisao. I ne samo to, vakcinisao bih i svoju djecu", kaže Milinović.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije