Hrvatska: Thompson i trganje zastave EU

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Thompson i trganje zastave EU

Na zagrebačkom skupu podrške generalima Gotovini i Markaču, a protiv presude haškog suda, pritvorene su tri osobe - jedna zbog paljenja baklje, a dvije zbog trganja zastave EU.

Na prosvjedu u Zagrebu u subotu se, prema policijskim procjenama, okupilo oko deset hiljada ljudi. Organizatori procjenjuju da ih je bilo 50.000. Istovremeno, prosvjedi su održani i u Osijeku, Splitu, Rijeci i manjim mjestima.

 

Glasnogovrnica zagrebačke policije Jelena Bikić je za Danas.hr potvrdila da je skup u Zagrebu prošao mirno, izuzevši privođenja.  Naime, prosvjednici su čitavo vrijeme skupa, koji je počeo u 12 sati, pokušavali otrgnuti zastavu EU koja se vijorila na Trgu Bana Jelačića. U naumu su uspjeli oko 13.30 sati, kada su zastavu skinuli i potrgali, te na njeno mjesto postavili hrvatsku zastavu.

 

Na prosvjedima se mogla vidjeti i zastava SAD, ali svezana u čvor sa Hrvatskom. To je zbog podrške i obuke za hrvatske vojnike tokom devedesetih godina koje je Amerika organizirala. 

Ko su 'lopovi'?

Skup u Zagrebu otvorio je  Milivoj Slaviček, predsjednik Udruge branitelja '90-'95, koji je rekao kako ne priznaju presude Haškog suda jer ne vjeruju onima koji su mirno gledali Srebrenicu i odvođenje ranjenika iz vukovarske bolnice. On je u svom govoru rekao kako nisu krivci za takvu presudu u Haagu, već u Zagrebu. Osudio je izdajnike, kako je rekao, koji sjede na Pantovčaku i u Banskim dvorima. Prozvao je Stjepana Mesića, Vesnu Pusić, Ivu Sanadera, Jadranku Kosor i Ivu Josipovića, što je izazvalo skandiranje "Lopovi, lopovi" i "Izdaja, izdaja". 

Ko je Jovan? 

Na zagrebačkom skupu u nekoliko navrata pjevao je Marko Perković Thompson. 

"Pre-ki-pje-lo nam je! Svakom Hrvatu i Hrvatici dosta je ove Vlade i Jovana Josipovića s Pantovčaka", povikao je sa govornice glumac Božidar Alić. Optužio je Vladu da u njoj stoluju četnici.

Željko Sačić, glavni organizator skupa na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića i ratni zamjenik osuđenog generala Mladena Markača, u svom je govoru naveo osam zahtjeva skupa.

BiH i Oluja

Prva programska tačka kaže da se ovlašćuju organizatori skupa za predstavnike na sastanku s veleposlanicima SAD-a i BiH, jer su politike njihovih država pomagale Oluju.

Jedna od zahtjeva je i obustava pregovora s EU, a traži se da srbijanski predsjednik Boris Tadić, zbog svojih uvredljivih izjava o presudi, postane 'persona non grata' u Hrvatskoj, te da se predsjedniku Josipoviću zabrani da se s Tadićem sastaje službeno ili privatno bez dozvole hrvatskog naroda. 
  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije