Hrvatska: Štrajk željezničara, zaustavljeni teretni vozovi

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Štrajk željezničara, zaustavljeni teretni vozovi

Nakon neuspješnih pregovora s upravom, radnici Hrvatskih željeznica Carga zaustavili su teretne vozove na tri dana kako bi pokazali solidarnost s kolegama koje se otpušta kao viškove, javlja Agencija Anadolija.

Sindikat hrvatskih željeznica (SHŽ) otpočeo je sa štrajkom danas u 17.30 sati nakon neuspješnih pregovora s upravom poduzeća HŽ Cargo. Sindikalisti upravu optužuju za nezakonito otpuštanje radnika te najavljuju kako će slučajeve otpuštanja prijaviti nadležnom sudu.

Iz uprave pak tvrde kako nezakonitih otpuštanja nema. Ističu da je oko 200 radnika dobrovoljno napustilo poduzeće s otpremninom, a da će oko 400 radnika imati pravo na dobrovoljni raskid ugovora o radu uz dvije vrste otpremnina. Jedna podrazumijeva isplatu, a druga zbrinjavanje na maksimalni rok od tri godine u kojem će svaki radnik primati mjesečnu naknadu od 4.500 kuna (1.125 KM).

Sindikati željezničara su nezadovoljni načinom na koji uprava vodi željeznički promet, bune se protiv nepokretanja posla i ukidanja neprofitabilnih putničkih linija koje se zamjenjuju autobusima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije