Hrvatska: Spomen obilježje braniteljima Bošnjacima

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Spomen obilježje braniteljima Bošnjacima

Spomen obilježje Bošnjacima, braniteljima iz Domovinskog rata otkriveno je danas na platou ispred Islamskog centra u Rijeci, javila je Fena.

Spomen obilježje otkrili su ministar branitelja Predrag Matić i dvojica donatora za gradnju spomenika, Džemil Husić i Haris Muminović.

Na spomen obilježju se nalaze imena 27 poginulih Bošnjaka branitelja s područja Primorsko-goranske županije, a kako je naknadno utvrđeno da su izostavljena dva poginula branitelja, njihova imena će se dodati.

Ministar Matić je istaknuo da su Bošnjaci bili veliki stradalnici Domovinskog rata, da su u ukupnom broju branitelja sudjelovali s pet posto, a među poginulima s čak deset posto.

Naglasio je da je ta dobra suradnja dvaju naroda trajala sve do, kako je naveo, nesretnih događaja u odnosima Hrvata i Bošnjaka sredinom rata. No, dodao je, na kraju rata ponovno je uspostavljena te je rezultirala zajedničkom akcijom u kojoj je spriječena vrlo izgledna katastrofa u cazinskoj krajini i Bihaću, možda i većih razmjera od one u Srebrenici.

Osvrčući se na aktualna događanja u Vukovaru potaknuta uvođenjem dvjezičnih ploča, ministar je rekao da se "moramo početi ponašati u skladu sa zakonima".

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je karakteristikom građana Rijeke naveo sklonost suživotu i razvijanju tolerancije. Riječani su, bez obzira na nacionalnost i vjeru, sudjelovali u ratu na udaljenim bojišnicama, iako Rijeka, u većoj mjeri, nije bila izravno pogođena ratom što govori o njihovoj ljudskosti, rekao je.

"Možda nam ti zakoni ne odgovaraju, ali je bit demokracije da se poštuje ono za što se odluči većina. Pravo i pravda neki put ne idu ruku pod rukom, ali pravo mora biti ispred pravde", poručio je Matić, a javila Fena.

Predsjednik udruge branitelja Domovinskog rata Bošnjaka Hamdija Malić kazao je da je u Domovinskom ratu sudjelovalo 25.000 Bošnjaka od kojih je poginulo 1100. Upozorio je da neki od njegovih suboraca još nisu uspjeli potvrditi braniteljski status kako bi se tretirali ravnopravno s drugim braniteljima.

Malić je naglasio kako ne vidi razloga zašto bi se netko protivio dvojezičnim natpisima, ustvrdivši da bi prihvaćanje tih natpisa trebalo biti civilizacijsko dostignuće. "Nije dobro da se stvara nesigurnost u zemlji, da se uništava državna imovina i ponaša necivilizacijski", rekao je osuđujući, kako je naveo, poticanje predstavnika nekih vjerskih zajednica na nered.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je istaknuo da su u ovim krajevima ljudi različitih nacija i vjeroispovijesti živjeli stoljećima zajedno te da će tako biti i ubuduće. Napomenuo je kako je u skladu s tim bio i odaziv u postrojbe tijekom Domovinskog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije