Hrvatska slavi Dan pobjede: Započelo obilježavanje Oluje

10
Radiosarajevo.ba
Hrvatska slavi Dan pobjede: Započelo obilježavanje Oluje
Foto: Arhiv / Akcija Oluja 1995. godine

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, dan hrvatskih branitelja i 27. godišnjicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Hrvatskoj počela je u 6.30 sati budnicom na ulicama grada Knina.

Od 8 sati na programu je taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja, a od 8.30 sati očekuje se dolazak gostiju.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Milanović ponovo provocira: Bihać ne bi bio deblokiran da nije bilo naše vojske

Milanović ponovo provocira: Bihać ne bi bio deblokiran da nije bilo naše vojske

Središnja svečanost održat će se u Kninu na stadionu NK Dinara, a najavljen je dolazak državnog vrha Hrvatske koji će održati prigodne govore. Ove godine očekuje se veliki broj posjetitelja, s obzirom na to da više ne vladaju pandemijski uvjeti.

Obilježavanje će i ove godine započeti budnicom ulicama Knina u ranim jutarnjim satima, čime se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom "Oluje".

Nakon toga će na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara biti organiziran taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, koji će građani moći razgledati od 8 do 16 sati.

Središnja svečanost na stadionu započet će u 9,40 sati, a u isto vrijeme na Kninskoj tvrđavi predviđeno je podizanje zastave Republike Hrvatske.

Uslijedit će čitanje povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, tokom kojeg će 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupiti u postrojavanje u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i dva nestala.

Bloger iz Srbije tvitom o filmu 'Oluja' izazvao pometnju: "Ima li scena zločinca Arkana?"

Bloger iz Srbije tvitom o filmu 'Oluja' izazvao pometnju: "Ima li scena zločinca Arkana?"

Ove godine predviđena su četiri prigodna obraćanja, a govorit će umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Na kraju svečanosti, oko 11 sati, predviđen je nastup akrobatske grupe "Krila Oluje" i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.

U organizaciji Grada Knina od 21 sat održat će se koncerti Doris Dragović i grupe Opća opasnost te vatromet. Koncert Doris Dragović naišao je na oštre reakcije u Srbiji, gdje su tamošnji mediji naveli da će ona pjevati u danu kada srbijanske majke oplakuju svoje žrtve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije