Hrvatska: Seljaci idu u blokadu granica

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Seljaci idu u blokadu granica

Dvomjesečni maratonski rat oko pšenice, nije končan ni danas u Đakovu. Od pet seljačkih udruga koje su pregovarale s ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Petrom Čobankovićem, tri će sutra u 11.55 sati u blokadu 15 graničnih prijelaza s Mađarskom, Srbijom i BiH, uprkos zabrani policije.

Traže premijerku Kosor

Nakon tajnog sastanka s predstavnicima Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje(ZUSSB) dalo se naslutiti da će ministar seljacima ipak dati zadovoljstvo. Ipak, nastavak pregovora i s ostalim udruženjima donio je razočarenje.

Udruga Brazda, HSS Vukovarsko-srijemske županije i Koordinacija udruga Požeško-slavonske županije, osim ZUSSB-a i Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske, revoltirano su napustile sastanak s Čobankovićem odlučivši se za proteste.

Iz HSS-a Vukovarsko-srijemske županije najavljeno je da će ratari sutra u zoni 200 metara od granice čekati hitan sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, koji su im za protesta u Zagrebu do 31. jula obećali isplatu zaostalih 205 miliona kuna poticaja za 2008. Ne dogodi li se to brzo, seljaci će blokirati i samu granicu.

Sutrašnji protesti nisu dozvoljeni. Policija je prema riječima ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka zabranila blokadu granica i prometnica. Protest, istaknuo je, nije najavljen u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, ali policajci će svejedno biti kooperativni i osiguravati protest i organizirati regulaciju saobraćaja.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije