Hrvatska se voli znanjem: Hiljade građana na protestima za reformu obrazovanja

Anadolija
Hrvatska se voli znanjem: Hiljade građana na protestima za reformu obrazovanja
/ Anadolija
Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu je održan centralni prosvjed podrške nastavku Cjelovite kurikularne reforme (CKR) pod sloganom "Hrvatska može bolje".

Prema policijskim izvještajima, u Zagrebu se okupilo 15.000 građana, dok se prema pojedinim procjenama na glavnom zagrebačkom trgu okupilo i više od 30.000 prosvjednika. Oni su jasno poručili političkim elitama kako ih ne žele na putu reformi obrazovanja.

Trg bana Jelačića bio je prepun prosvjednika koji od Vlade i ministra obrazovanja Predraga Šustara traže nastavak reforme "zastarjelog školstva" pod vodstvom dosadašnjeg stručnog tima na čelu s Borisom Jokićem ili ostavke.

Prosvjed u kojem se zbog reforme obrazovanja ujedinilo više gradova na nestranačkom nivou organizirali su sindikati i brojne udruge okupljeni u Inicijativu "Hrvatska može bolje".

Glavne poruke prosvjeda su kako je Hrvatskoj potreban što hitniji nastavak kurikularne, obrazovne reforme koja je zaustavljena zbog odluka resornog ministarstva, kako bi se modernizacijom obrazovanja učenici adekvatno pripremili za radne izazove i tako unaprijedilo gospodarstvo.

"Hrvatsku spašava znanje, a ne politika", "Šustar, sjedi jedan", "Hrvatska se voli znanjem", "Knowledge, not dogma", "Vaša je greška, ministre", "Naša reforma, naš ponos" samo su neke od poruka koje su Zagrepčani iznijeli na glavni trg.

Govornici su pozvali političare da stručnom timu Borisa Jokića omoguće da započeti posao reforme dovrše do kraja, bez pritisaka, intervencija i cenzura. Zahtijevaju od Sabora da jednoglasno donese zaključak o podršci ovoj reformi, ovom ekspertnom timu i ovom modelu, kao i donošenje rezolucije o obrazovanju kao nacionalnom strateškom interesu koja će obvezati ovu, ali i sve sljedeće Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije