Hrvatska se priprema za val migranata: Vojska već spremna pomoći policiji

Radiosarajevo.ba
Hrvatska se priprema za val migranata: Vojska već spremna pomoći policiji
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

“Hrvatska vojska već duže vrijeme ima razvijene operativne planove za pomoć policiji u nadzoru državne granice ako se to od nas zatraži. Prema našim planovima, u početnoj fazi angažirali bismo 2.500 vojnika, a dalje ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati”, otkrio je načelnik Glavnog štaba viceadmiral Robert Hranj, potvrdivši neslužbene informacije da se Hrvatska vojska intenzivno priprema za moguću operaciju podrške policiji u slučaju eskalacije migrantske krize na hrvatskim granicama.

Viceadmiral Hranj tvrdi kako vojska može pomoći policiji na puno načina: logistikom, prehranom, organizacijom prijevoza i smještaja te medicinskom pomoći. Angažman vojske na granicama ovisi o eventualnom većem broju migranata koji bi krenuli prema hrvatskoj granici, piše Jutarnji.

U ovom trenutku granicu nadzire oko 6.500 policajaca uz pomoć stacionarnih i pokretnih termovizija, radara i dronova. U Bosni Hercegovini trenutno je oko 8.000 migranata, od kojih je oko 4.000 u Zapadnoj Bosni, najbliže hrvatskoj granici.

Hoće li Hrvatska vojska uopće morati na granice, ovisi i o zaštiti grčke granice prema Turskoj na kojoj se nalazi oko 15.000 migranata. Grupa visokih europskih dužnosnika, u kojoj su bili i hrvatski premijer Andrej Plenković te ministar Damir Božinović, u utorak je posjetila grčko-tursku granicu kako bi pokazala solidarnost svih institucija EU s Grčkom.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije