Hrvatska se oprostila od Borisa Šprema

Radiosarajevo.ba
Hrvatska se oprostila od Borisa Šprema

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem pokopan je danas na zagrebačkom groblju Mirogoju, uz najviše državne počasti i u nazočnosti članova obitelji, prijatelja, predstavnika državnog vrha i brojnih građana.
"Život je putovanje, a ne nekakva precizna destinacija ili cilj, zato što nikad ne znaš kad će prestati", poručio je premijer Milanović

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović rekao je, opraštajući se od Borisa Šprema, kako lijepe riječi o umrlima svi često govore, no o Borisu Špremu bile su govorene i za vrijeme njegovog života. Milanović se od Šprema oprostio riječima: Dragi Boris, dragi prijatelju, dragi druže zbogom."

„Bio je uzoran građanin, političar i državnik, bio je primjer za poštenje, za skromnost i odanost javnoj stvari, za visok standard etičnosti koji se očekuje od svakoga tko djeluje na javnoj sceni“, ocijenio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Ukop uz najviše vojne počasti

Predvodeći crkveni obred pokopa pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski izrazio je sućut obitelji, prijateljima i suradnicima Borisa Šprema u ime nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića. Mons. Gorski rekao je da “Šprema ispraćamo u vječnost, a njegovu dušu preproučujemo Bogu uz nadu da će mu podariti vječni život, a nama ostaje da se tješimo”.


(Foto: Rtl.hr)

Pogrebna povorka s lijesom prekrivenim hrvatskim stijegom, na čijem su čelu pripadnici Oružanih snaga noseći sliku pokojnog Šprema i njegovo Odličje velereda kraljice Jelene te križ, uz zvuke posmrtnog marša u izvedbi orkestra Hrvatske vojske došla je do njegova posljednjeg počivališta. Kod grobnice su se okupljenima obratili i dvojica Špremovih dugogodišnjih osobnih prijatelja Branko Klasić i Miljenko Bura.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem pokopan je uz najviše vojne počasti - počasnom paljbom s tri pucnja. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne s lijesa su skinuli i složili državnu zastavu koju je časnik te bojne predao premijeru Milanoviću, a on ju je potom uručio Špremovoj supruzi Jasenki, prenijela je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije