Hrvatska SDA osuđuje presudu Markaču i Gotovini

Radiosarajevo.ba
Hrvatska SDA osuđuje presudu Markaču i Gotovini

Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDA) oštro osuđuje haašku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i zbog visine kazne i zbog kvalifikacije "Oluje" kao "udruženoga zločinačkog pothvata" te poručuje da će samo pravedna drugostupanjska presuda poslužiti trajnu miru i dobrosusjedskim odnosima na ovim prostorima. 
 
"Nesporna je činjenica da je Krajina bila okupirana kao i da je Oluja bila legalna i legitimna vojna operacija koja je dovela do sloma paravojnih srpskih snaga ne samo u Hrvatskoj nego i u BiH i time pridonijela završetku rata na ovim prostorima", ističe SDA u današnjem priopćenju. SDA je odbacila tezu o "udruženom zločinačkom pothvatu" kao i svaku namjeru da se pravedan i obrambeni Domovinski rat pretvara u zločinački. 
 
Stranka demokratske akcije poziva drugostupanjsko vijeće Haaškoga suda da uzme u obzir povijesno-političke i vojne okolnosti koje su dovele do obrambenoga Domovinskog rata te da utvrdi olakotne okolnosti i donese pravičnu presudu za generale. Jer, kako SDA navodi, u obrazloženju presude nema nijedne olakotne okolnosti, nijednog argumenta obrane ni za generale ni za sve one koji su ustali u obranu svojih domova, zaštitu svojih obitelji, svoje domovine, u obranu slobode, časti i ljudskog dostojanstva. 
 
Nevjerojatno je, dodaje se, da je Haaški sud zanemario da su tzv. srpska krajina u Hrvatskoj i Republika Srpska u BiH nastale u ratu pokušajem ostvarenja ideje o velikoj Srbiji, koja je provođena brutalno i krvavo, a rezultirala je tisućama mrtvih, ranjenih, raseljenih, prognanih, poniženih i silovanih - od Vukovara, Škabrnje, Struge, pa do Srebrenice, Sarajeva i Bihaća. 
 
"Samo će pravična presuda - a ova to zasigurno nije - biti u funkciji stvaranja trajna mira na ovim prostorima, u funkciji razvoja međuljudskih, međudržavnih i dobrosusjedskih odnosa u budućnosti", ističe SDA u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Šemso Tanković.
 
Tekst današnjeg priopćenja predsjedništvo SDA prihvatilo je na sjednici 24. aprila, navode iz zagrebačke SDA.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije