Hrvatska: Roditelji će djecu morati uzdržavati do 26. godine

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Roditelji će djecu morati uzdržavati do 26. godine

Ministarstvo socijalne politike i mladih Republike Hrvateske zatvorilo je javnu raspravu o nacrtu novog Obiteljskog zakona.

Novi zakon ministarstva Milanke Opačić trebao bi stupiti na snagu 1.oktobra iduće godine, a mnoge izmjene već su podigle dosta prašine. Očevi koji do svoje djece ne mogu, ili mogu jako teško, i dalje se osjećaju zakinuto, piše Novi list.

Institut zajedničkog skrbništva, čak i ako ga samo jedan roditelj želi, kako bi dijete polovicu vremena provodilo s majkom, a polovicu s ocem, postojat će samo ukoliko se oba roditelja o njemu usuglase.

Ako jedan roditelj želi samostalnu skrb, dovoljno je da ne pristane na dogovor o zajedničkoj skrbi. U Ministarstvu su odgovorili kako će biti najviše deset posto onih koji se neće dogovoriti oko zajedničke skrbi.

Iz udruga Dijete-razvod i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo poručuju kako godišnje oko četiri hiljade djece doživi razvod roditelja, a državu očito nije briga za 300-400 djece.

U novom zakonu postavljena je i granica za uzdržavanje djeteta, do 26. godine života, pri čemu će uzdržavana djeca do 1. novembra u godini morati roditelje informirati o svom akademskom uspjehu. Roditelj će se moći žaliti sudu ukoliko mu student uskraćuje pravo uvida u index.

Roditelji će i dalje djetetu morati braniti noćne izlaske (od 23 do 5 sati) bez svoje ili pratnje druge odrasle osobe u koje imaju povjerenje. Također, roditelji ne smiju tjelesno kažnjavati dijete, a u slučaju spora roditelja i djeteta vezanog za školovanje djeteta, odluku donosi sud u izvanparničnom postupku.

Novi zakon trebao bi ispraviti i dva postojeća apsurda - prema očevima koji po postojećem zakonu ne mogu priznati mrtvorođeno dijete kao svoje, ako i prema očevima koji su dijete dobili sa ženom unutar 300 dana od prestanka njezinog prethodnog braka, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije