Hrvatska: Razbijen međunarodni lanac prostitucije i ilegalnog transporta ljudi

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Razbijen međunarodni lanac prostitucije i ilegalnog transporta ljudi

Koordiniranom međunarodnom policijskom akcijom i prvom ostvarenom suradnjom sa policijom Kosova i slovenskom policijom, u dvije akcije kodnih naziva „Komet“ i „Zeko“, hrvatska policija je razbila lanac krijumčarenja ljudi i organizirane prostitucije, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Kriminalističko istraživanje provedeno je nad više osoba zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH i kaznenog djela prostitucije.

Akcija hrvatske i kosovske policije krenula je koordinirano u jutarnjim satima u srijedu.

U sklopu kriminalističkog istraživanja za kaznena djela protuzakonito ulaženje kretanje i boravak u RH, koje se provodilo pod kodnim nazivom  „Komet", a kojim je obuhvaćeno više osoba, protiv 16 osoba Uredu za suzbijanje korupcije organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da su u vremenskom periodu od 22.10.2013. do 11.1.2014. godine, organizirali protuzakonit ulazak na teritorij RH više stranih državljana, najčešće državljana Kosova te njihov smještaj na više adresa na području Zagreba i daljnje ilegalno prebacivanje na područje Slovenije, i dalje prema EU.

Krijumčarili uglavnom državljane Kosova

Dejan Dretar iz Službe za borbu protiv organiziranog kriminaliteta, PNUSKOK, izjavio je kako je izrazito zadovoljan ostvarenom suradnjom s policijom Kosova tokom koje je uhićeno 11 hrvatskih državljana i jedan državljanin Kosova koji je evidentiran kao jedan od glavnih organizatora. Osumnjičeno je ukupno 16 osoba, od kojih je 15 osoba hrvatskog državljanstva, a jedna osoba ima kosovsko i državljanstvo Srbije.

„Krijumčarene osobe većinom su bile državljani Kosova, a imali su i državljanstvo Republike Srbije. Osobe su krijumčarene rutom s Kosova preko Srbije ili BiH u Hrvatsku, na područje Zagreba, odakle su dalje slane za Italiju, odnosno Austriju. Transport osoba za ilegalno prebacivanje vršili su osobnim, taxi i kombi vozilima, najčešće iznajmljenim. Za takvo ilegalno prebacivanje naplaćivalo se najmanje 1.500 eura po osobi, ovisno o mjestu polazišta i odredišta“, izjavio je Dretar na konferenciji za medije.

Stečenu protupravnu korist dijelili su osobno iz ruke u ruku, plaćanjem putem Western Uniona i preko „kurira", vozača koji su za to dobivali naknadu.

Osim državljana Kosova, ilegalno su prebacivane i osobe afroazijskog podrijetla, uglavnom Somalijci, Eritrejci i dr., koji su na nezakonit način dolazili u RH gdje su tražili azil, nakon čega su navedene osobe dalje ilegalno prebacivane u zemlje EU.

Akciju je vodila PU Zagrebačka u suradnji s više hrvatskih policijskih uprava.

Organiziranjem prostitucije zaradili 260.000 kuna

U sklopu kriminalističkog istraživanja za kaznena djela prostitucije koje se provodilo pod kodnim nazivom OA „Zeko", također je obuhvaćeno više osoba te je protiv osam osoba Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su tijekom 2013. i 2014. godine, većinom na području Zagreba i drugih gradova RH i R Njemačke, organizirali pružanje seksualnih usluga za što su angažirali i više djevojaka. Za te djevojke su na portalima objavljivali oglase te unajmljivali stanove gdje su djevojke pružale seksualne usluge za novčanu naknadu, a dobiveni novac međusobno dijelili, i na taj način su organizatori ostvarili imovinsku korist od najmanje 260.000 kuna.

Usluge prostitucije naplaćivane su po cijeni od 400 kuna (55 eura) za pola, odnosno 700 kuna (90 eura) za sat vremena. U sklopu akcije uhićene su tri hrvatske državljanke osumnjičene za organiziranje i pružanje usluga prostitucije.

Jučer, 22. januara, u jutarnjim satima provedeno je više pretraga stanova i vozila kod osumnjičenih osoba kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više mobilnih uređaja, SIM kartica te novčanih sredstava. Pronađena je razna korespondencija, vatreno oružje, veća količina cigareta kao i manja količina droge. U koordinaciji sa USKOK-om Zagreb i Općinskim državnim odvjetništvom Zagreb sve uhićene osobe su u zakonskom roku dovedene pritvorskom nadzorniku.

Obje akcije su provedene kordinirano zbog isprepletensoti osoba u navedenim kriminalnim radnjama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije