Hrvatska raspravlja o povlačenju tužbe za genocid?

Radiosarajevo.ba
Hrvatska raspravlja o povlačenju tužbe za genocid?

Prijem Hrvatske u NATO doprinijet će bezbijednosti u regiji, a Hrvatska svoje članstvo neće koristiti u rješavanju otvorenih pitanja sa svojim susjedima" rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za Večernje novosti.

"Vode se rasprave o tome i još ne znamo kakva će odluka na kraju biti donesena. U ovim razgovorima sudjeluju i jedna i druga strana, sada se obavljaju razmjene delegacija na svim nivoima, pa ćemo vidjeti šta će biti na kraju", rekao je Mesić govoreći o tužbi Hrvatske koja optužuje Srbiju za genocid za vrijeme Domovinskog rata pred Međunarodnim sudom u Haagu.

Mesić je odnose sa Srbijom ocijenio vrlo dobrim, a nada se da će sa dobrim odnosima nastaviti i u budućnosti.

"Surađujemo na svim sektorima, što je korisno za naše dvije zemlje, ali i za regiju. Nadam se da ćemo u tom trendu nastaviti i dalje", ocijenio je Mesić uticaj ulaska Hrvatske u NATO.

"To konkretno znači da nam se otvara jedno široko tržište i da nam se pruža višestruka korist. Sada ćemo, kao zemlja pod kišobranom NATO-a, moći dobivati više kapitala i ostvariti više novih radnih mjesta", pojasnio je Mesić.

novosti.rs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije