Hrvatska raspisala potjernicu za Nikom Lozančićem

Radiosarajevo.ba
Hrvatska raspisala potjernicu za Nikom Lozančićem

Lozančić izludio zagrebačku sutkinju (Foto: RFE)
 
Nakon što je sutkinji zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda poslao dva opširna pisma u kojima ljutito objašnjava zbog čega se ne želi odazivati na sudske pozive, zastupniku Parlamentarne skupštine u BiH, Niku Lozančiću (53), vijeće toga suda odredilo je pritvor i za njim je izdana međunarodna potjernica, piše Jutarnji list.

Lozančić se naime tereti da je nezakonito primao hrvatsku penziju tokom deset godina, te je tako stekao korist od oko 600 hiljada kuna.

No, Lozančić i dalje može mirno uživati u svojoj kući u Kaknju i zloupotrebljavati svoje dvojno državljanstvo jer mu se, uprkos nedavno potpisanom Sporazumu o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima, neće dogoditi baš ništa, jer se sporazum odnosi samo na pravomoćno osuđena lica.

Jutarnji list piše kako je Lozančić naprosto „izludio“ sutkinju Korneliju Jelavić. Poslao joj je pismo u kojem je uvrijeđeno naveo da mu je poziv trebala slati diplomatskim putem, očito ne znajući da odredba prema kojoj se osobe nastanjene izvan Hrvatske pozivaju diplomatskom poštom ne vrijedi i za BiH.

Najavio joj je također da se neće odazivati na njene ostale pozive te da ih neće niti komentirati. Ipak, kada mu je sutkinja poslala i drugi poziv, u novom pismu joj je “očitao bukvicu” da krši pozitivne norme međunarodnog prava te da mu se nastavlja inatiti, piše Jutarnji.

U pismu je naglasio da se ne smatra krivim te da mu nije poznato kako je i zašto dobio penziju u Hrvatskoj. To što mu je svaki mjesec na račun sjedalo više od 5.000 kuna, Lozančić nije shvatio kao “klasičnu mirovinu”, nego kao jedan oblik skrbi koji su smislile i realizirale hrvatske vlasti. Zastupnik je tako zaključio da je taj novac izraz skrbi i podrške Hrvatima u BiH.

Budući da se nije odazivao na uredno primljene pozive, sutkinja je spis poslala na izvanraspravno vijeće kako bi se odlučilo hoće li mu se odrediti pritvor. Kad mu je pritvor i određen, izdana je međunarodna potjernica. Prema uobičajenoj proceduri, kada ga bosanskohercegovačka policija na osnovu te potjernice uhapsi, Lozančić će biti sproveden sudiji koji će ga morati pustiti na slobodu čim se utvrdi da je državljanin BiH, piše Jutarnji.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije