Hrvatska prihvata Rehnov prijedlog

Radiosarajevo.ba
Hrvatska prihvata Rehnov prijedlog

Hrvatska prihvata posljednji prijedlog evropskog komesara za proširenje Ollija Rehna o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom, odlučio je danas hrvatski državni vrh nakon konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader izvijestili su da u državnom vrhu i među strankama postoji saglasnost o prihvatanju Rehnovog prijedloga, ali da o pojedinostima tog prijedloga još ne mogu izlaziti u javnost.

Naglasili su da će Rehnu odgovoriti u iduća 24 sata, nakon dodatnih konzultacija s parlamentarnim strankama.

'Završili smo razgovore. Rasprava o Rehnovu prijedlogu bila je otvorena i argumentirana. Razgovarali smo o suštini prijedloga i daljnjoj proceduri. Usuglasili smo stavove i u roku od 24 sata izvijestit ćemo o njima', kazao je predsjednik Mesić.

Upitan znači li prihvatanje Rehnova prijedloga da Hrvatska na njega nema nikakvih primjedbi, premijer Sanader odgovorio je da Hrvatska ima razmišljanja o tome da neki prijedlozi budu drugačiji, ali da o tome još ne može govoriti.

Premijer Sanader istaknuo je pak kako je zadovoljan visokim stupnjem saglasnosti na ovom sastanku.

"Oko prijedloga se svi slažemo, a ono što je posebno važno jest da su sastanku nazočili međunarodni pravni stručnjaci koji su također složni," kazao je Sanader.

Premijer nije želio prognozirati kakav će biti slovenski odgovor, rekavši da bi bilo neozbiljno davati komentare na temelju indicija, izvještava Večernji list.

On je također ponovio da će javnost o hrvatskom odgovoru biti obaviještena sutra u podne, nakon intenzivnih međustranačkih konsultacija.

tportal/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije