Hrvatska: Polnoćka u prepunoj zagrebačkoj katedrali

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Polnoćka u prepunoj zagrebačkoj katedrali
/ FOTO: Anadoly Agency

Misi polnoćki, koju u zagrebačkoj katedrali predvodi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, uz veliko mnoštvo okupljenih vjernika prisustvovali su predsjednik Sabora Josip Leko i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Zagrebačka prvostolnica počela se puniti ljudima prije 23 sata, tako da je velik dio njih misu polnoćku pratilo s trga ispred katedralnog ulaza. Katoličkim vjernicima Božić je obilježavanje rođenja Isusa Krista i najvažniji blagdan.

U svojoj propovijedi kardinal Josip Bozanić osvrnuo se na iskušenja današnjeg vremena:

"Slušajući anđeoski poziv, ne postavljamo li možda i mi pitanje: je li radost danas moguća? Gdje je danas nalazimo? Vlada pritisnutost raznim brigama, teškoćama današnjega vremena. Dopušta li to da radost uđe u ljudsko srce? Ili je ovo naše vrijeme ispunjeno samo strahom i tjeskobama? Neizvjesnost glede sadašnjosti i budućnosti, izazovi i prijetnje, toliki pojedinci i obitelji u teškoćama, nisu li uzrok gubljenja nade? Tu je i narušenost međuljudskih odnosa, širenje sterilnog egoizma, pa razočaranja koja sve više uzimaju maha.“

Kraj svoje propovijedi, Bozanić je zaključio riječima:

"Usred poteškoća svakidašnjice, neka nam Božić donese radost i mir i neka nam pomogne otvoriti se Bogu koji je došao da nas spasi i da nam udijeli novu hrabrost i novo svjetlo na našem putu, jer Bog je postao Emanuel, Bog s nama, Boga za nas."

Polnoćke se tradicionalno održavaju u ponoć po crkvama diljem zemlje uz pjevanje Božićnih pjesama, nakon čega vjernici čestitaju Božić jedni drugima. Polnoćkom službeno prestaje i post Badnjeg dana te se vjernici vraćaju u svoje domove i sjede do dugo u noć uz bogatu Božićnu trpezu.

Na sam dan Božića, kardinal Josip Bozanić održat će Božićnu misu u zagrebačkoj katedrali s početkom u 10 sati na kojoj će nazočiti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije