Hrvatska: 'Pali' krijumčari mesa iz BiH

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: 'Pali' krijumčari mesa iz BiH

Zbog raznih kaznenih djela povezanih sa švercom mesa u Splitu je kazneno prijavljeno 19 osoba. Riječ je o organiziranoj kriminalnoj skupini koja je djelovala na području cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije.
Policijski službenici hrvatskog PNUSKOK-a, Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split, u koordinaciji s USKOK-om, nakon višemjesečnih izvida dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba za koje sumnjaju da su počinile niz kaznenih djela: primanje i davanje mita, izbjegavanje carinskog nadzora, zloupotreba položaja i ovlasti te tri razbojništva

Pritvorena su četiri osumnjičenika, trojica su otprije u zatvorima, trojica su u bijegu, a protiv devetero je kaznena prijava podnesena redovitim putem.

Osnovano se sumnja, priopćeno je na izvanrednoj press-konferenciji u PU splitsko-dalmatinskoj, da su tokom 2012. kao organizirana grupa krijumčarili meso iz BiH u Hrvatsku izvan predviđenih graničnih veterinarskih postaja, bez rješenja Uprave za veterinarstvo i bez prijave carinskim i policijskim službenicima te veterinarskom inspektoru. Nekoliko puta sedmično prenosili su veće količine mesa bez dokumentacije o porijeklu i zdravstvenom stanju koje su potom distribuirali mesnicama i restoranima po obali.

Neki od njih evidentirani su i kao počinitelji razbojništva i krađa u Makarskoj i Karlovcu.

Ukupno počinjena materijalna šteta procjenjuje se na 1,5 milion kuna (oko 389 hiljada KM). Otkrivena je i ilegalna klaonica na splitskom području, a od jednog osumnjičenika oduzeto je oko 2000 kg mesa čija je vrijednost 87.000 kuna (oko 22,5 hiljade KM) - njega sumnjiče da je u RH prokrijumčario meso vrijedno 150.000 kuna (malo manje od 39 hiljada KM), objavio je hrvatski portal Vecernji.hr.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije