Hrvatska: Održan 13. Zagreb Pride (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Održan 13. Zagreb Pride (FOTO)
/ FOTO: Anadolu Agency

Povorka od nekoliko hiljada LGBTIQ aktivista i obitelji obišla je centar Zagreba i prošetala se do parka Zrinjevac gdje je nastavljen kulturno-zabavni program.

Njihovo okupljanje nešto ranije je održano na Trgu žrtava fašizma odakle pod parolom Na pravoj strani povijesti.

Aktivisti Zagreb Pridea ove godine novac, koji im je doniran za organizaciju povorke, prikupljali su za poplavljena područja u Hrvatskoj kako bi pokazali svoje suosjećanje s onima kojima je najteže.

Na Zrinjevcu će, kao i prethodnih godina, biti proglašen homofrend i homofob godine, odnosno osobe koje su najviše doprinijele ili odmogle ostvarenju prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj.

Političarka koja je posebno podržala ovogodišnji Pride je Mirela Holy, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić javnim je priopćenjem podržala  okupljanje, dok su pojedini članovi njezine stranke sudjelovali u paradi ponosa od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca, piše Anadolu Agency.

Aktivisti su ulicama nosili zastave i balone duginih boja i transparente s različitim natpisima koji ukazuju na opasnosti od homofobije u hrvatskom društvu i potrebu za jednakopravnošću osoba različitih seksualnih identiteta.

Prema procjenama,ovogodišnji skup pratio je najmanji broj policajaca od početka održavanja Gay Pridea u Zagrebu.

Cijela povorka prošla je bez incidenata, a tramvajski i automobilski promet kroz centar grada privremeno je obustavljen kako bi povorka prošla nesmetano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije