Hrvatska: Od 1. jula s ličnom kartom u Srbiju

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Od 1. jula s ličnom kartom u Srbiju

Od 1. jula, kada Hrvatska postaje članica Evropske unije, njeni građani moći će s ličnom kartom da uđu u Srbiju i bez prijavljivanja MUP-u borave do 90 dana, dok će državljanima Srbije i dalje biti potreban pasoš za ulazak u tu susjednu zemlju.

Kako podsjeća portal Index.hr, još u maju 2010. godine Vlada Srbije je dozvolila državljanima zemalja Evropske unije, kao i Švicarske, Norveške i Islanda, ulazak u Srbiju samo uz ličnu kartu.

Od 1. jula pasoši hrvatskim građanima neće biti potrebni ni u većini zemalja EU. Samo s ličnom kartom, osim kao dosad u Sloveniju, Mađarsku i Italiju, od tog će datuma oni moći da putuju i u sve ostale zemlje članice EU koje su dio Schengena.

Izuzetak su zemlje članice EU koje nisu unutar schengenske zone (Rumunija, Bugarska, Irska, Kipar, Velika Britanija) i zemlje schengen zone koje nisu članice EU (Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska), a za koje će i dalje biti potreban pasoš.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije