Hrvatska: Noć knjige obilježit će se u bibliotekama, zatvorima, bolnicama...

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Noć knjige obilježit će se u bibliotekama, zatvorima, bolnicama...

U Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci (NSB) predstavljena je manifestacija Noć knjige koja će se održati večeras širom Hrvatske od 18 do jedan sat iza ponoći. Na svečanosti upriličenoj tim povodom su učestvovali hrvatski premijer Zoran Milanović i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Premijer Milanović je tom prigodom naglasio kako je knjiga na području Hrvatske uvijek bila skupa, prije svega zbog visokih marži prodavača. Podržao je ovu manifestaciju koja promovira knjigu i čitanje kao vrijednost.

Noć knjige obilježit će se u bibliotekama, hrvatskim zatvorima i kaznionicama u kojima će za vrijeme trajanja događaja zatvorenici imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati. U hrvatskim bolnicama, osoblje će čitati pacijentima, čitat će se azilantima i djeci u dječijim domovima. Učestvovat će i antikvarijati, izdavači i brojne knjižare.


Od ranih jutarnjih sati Noć knjige se odvija u 97 hrvatskih škola, a manifestacija će se obilježiti u 157 gradova, s preko 750 programa u 20 hrvatskih zatvora, 60 bolnica, te velikom broju muzeja i drugih institucija. U promociji knjige i čitanja učestvovat će oko 500 osoba.

Noć knjige koja se održava 23. aprila na Svjetski dan knjige i autorskih prava, u Hrvatskoj se održava od 2012. godine. Od 2014. godine Noć knjige održava se i u Sloveniji i Crnoj Gori. Svjetski dan knjige proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a.


U spomen na završetak spjeva Judita Marka Marulića, 22. april proglašen je Danom hrvatske knjige.

Sponzor manifestacije Noć knjige je Vlada Republike Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije