Hrvatska: Ljekari spremni za štrajk

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Ljekari spremni za štrajk

Nakon što je postupak mirenja između Vlade i dva zdravstvena sindikata jučer završio neuspjehom, Hrvatski liječnički sindikat donio je danas odluku o pokretanju štrajka ljekara u bolničkom sistemu, a ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio da će i u tim uslovima osigurati maksimalnu brigu za pacijente, javlja Hina.

Datum štrajka bolničkih ljekara još nije poznat jer se čeka usaglašavanje s Hrvatskim sindikatom medicinskih sestara i tehničara, koji uz ljekare također idu u štrajk, o čemu će medicinske sestre odlučivati u subotu, doznaje se od predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića.

Babić ističe da su liječnici od danas spremni za štrajk, dva sindikata međusobno će koordinirati sve aktivnosti, a datum štrajka mogao bi biti poznat za vikend. Sindikat ljekara očekuje da će odziv biti barem 70 posto.

Babić je ponovio tri sindikalna zahtjeva, koja su tražili i tokom neuspjelog postupka mirenja s Vladom - prestanak pritiska na ljekare koji ne pristaju raditi više od 48 sati sedmično, definisanje roka za završetak pregovora o novom kolektivnom ugovoru, te očitovanje Vlade koji su sporni članci kolektivnog ugovora, koje su predložili sindikati, te pregovaranje o tim člancima.

Reagujući na najavu štrajka, ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je da će njegovo ministarstvo poduzeti sve mjere kako bi i u tim uslovima osiguralo maksimalnu brigu za pacijente i građane.

U zdravstvenim ustanovama nastavit će se dosadašnji način rada, uključujući rad ljekara u dežurstvima i pripravnosti, koji će se platiti i koji se i sada plaća, naglašava Ostojić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije