Hrvatska: Liječnici nastavljaju latentni štrajk

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Liječnici nastavljaju latentni štrajk

Nakon sastanka Glavnog štrajkaškog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) na kojem su sudjelovali sindikalni članovi iz cijele zemlje, predsjednik sindikata Ivica Babić najavio je kako hrvatski liječnici nastavljaju sa latentnim štrajkom, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Štrajk ostaje u istom statusu, u latentnoj fazi, do izvanredne skupštine 18. januara, rekao je Ivica Babić i pozvao ministra zdravlja Rajka Ostojića da pokrene ponovni socijalni dijalog sa sindikatima te potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora.

„Dok traje recesija mi smo spremni, ukoliko ispregovaramo i potpišemo strukovni kolektivni ugovor, prihvatiti našu žrtvu i pristati na ugovorenu cijenu prekovremenog rada. Mi smo jedina zemlja u kojoj je prisilni prekovremeni rad jeftiniji od običnog rada. Ako je to cijena pregovora, spremni smo je platiti“, rekao je Babić i dodao da potpisivanje traženog strukovnog ugovora u recesiji Vladu Hrvastke ne bi koštao „ni lipu više od dosadašnjega“.

Babić je više puta naglasio kako su sva potraživanja liječničkog sindikata europski standardi.

Tokom višemjesečnog štrajka liječnika liste čekanja za neke preglede u hrvatskim bolnicama povećale su se i do četiri puta. Babić je objasnio da je produljenje lista čekanja prouzrokovao tek dijelom štrajk, ali i loša zdravstvena politika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije