Hrvatska: Još se čeka na odgovor - šta je uzrok smrti slavnog vinara

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Još se čeka na odgovor - šta je uzrok smrti slavnog vinara
PrtScr/Kanal RI / Franjo Toljanić

Sinoć je u saobraćajnoj nesreći na otoku Krku poginuo Franjo Toljanić, svjetski poznati vinar iz Vrbnika, mjesta na Krku. Toljanić je imao 47 godina.

Prema dosadašnjim informacijama, nesreća se dogodila jučer oko 19.40 na prilazu samom Vrbniku, u neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta. Toljanić je iz zasad nepoznatih razloga pao s motocikla. O razlozima smrti još se nagađa. Je li ona nastupila prije pada s motocikla ili zbog samog pada, i dalje se ne zna.

Osim kao vinar, ugostitelj i hotelijer iz Vrbnika, Toljanić je javnosti bio poznat i kao otac čak 12 djece. Vrbnička vinarija Gospoja, čiji je Toljanić bio vlasnik, utemeljena je prije 25 godina. Nakon dugotrajnog zastoja zbog koronavirusa, Toljanić je otvorio vinoteku na Rivi Boduli u Rijeci, a svega nekoliko sati prije smrti i drugu riječku vinariju, na Vežici.

Njegovi najbliži kolege su u šoku, među njima i Marinko Vladić, direktor Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

"Što reći, ne da smo potpuno zanijemili nego ni danas, nakon prospavane noći, ne možemo vjerovati da Franje više nema među nama. Poznato je što je sve činio, i ne samo u vinarstvu nego i ugostiteljstvu, hotelijerstvu, kao i to da se spremao i na proizvodnju hrane. Bio je jako značajna osoba na široj, ne samo našoj, domaćoj sceni. Iza njega je ostala mnogobrojna obitelj, tu smo za sve što treba u smislu bilo kakve pomoći", rekao je Vladić u razgovoru za Novi list, javlja Index.hr.

Pokojni Toljanić nije se bavio samo vinarstvom. Prije nekoliko godina u Vrbniku je otvorio Vinotel, vjerojatno prvi hrvatski vinski hotel. Investicija je, kako se pisalo 2016., bila vrijedna oko 35 miliona kuna (oko 9 miliona KM).

"Vlasnik hotela je obiteljska zadruga Gospoja koju činim ne samo ja i moja obitelj već i dvije moje sestre s obiteljima. Konkretno, mi smo Ankica i Ivan Brusić, Marija i Mladen Toljanić te Katarina i Franjo Toljanić. I ono najbitnije - jedan od značajnih razloga što smo se odlučili na ovu investiciju je činjenica da smo roditelji čak 21 djeteta. Moja obitelj ima 11 djece, sestre još njih deset", pričao je Toljanić u ljeto 2016., nedugo nakon otvaranja vinotela.

"Za sve što nam se u povijesti, pa tako i zadnjih 21 godinu, od osnutka moderne Gospoje i naše obiteljske zadruge, dogodilo zaslužno je vino. Moj je otac bio vinogradar, vinar, ali vremena u kojima je djelovao baš i nisu bila pogodna za individualizaciju, za stvaranje vlastite vinske marke. Kasnije smo mi to srećom ispravili. Mi i naša žlahtina. Ona nam je omogućila otvaranje restorana, kušaonice, vinarije i još nekoliko ugostiteljskih objekata. Ali cijelo je vrijeme nedostajao - hotel. Nismo željeli u posao s apartmanima, željeli smo sve zajedno dignuti na jedan viši nivo, osmisliti hotel, ali tako da mu jasna poveznica bude vino, da se zna kako je s njim kod nas sve započelo", kazao je tada Toljanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije