Hrvatska je izabrala Evropsku uniju

Radiosarajevo.ba
Hrvatska je izabrala Evropsku uniju

Nakon 99 posto obrađenih glasačkih mjesta postalo je i službeno da je Hrvatska izabrala Evropsku uniju. Za članstvo u EU glasalo je 66,27 posto birača, dok se protiv Unije izjasnilo 33,13 posto birača.

Prema obrađenim biračkim mjestima na referendum je izašlo 1.958.709 od 4.470.201 birača ili 43,65 posto. Broj važećih listića bio je 1.947.651 ili 99,44 posto. Za odluku o udruživanju Hrvatske s EU bilo je potrebno da od ukupnog broja birača koji pristupe referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasuju valjanim zaokruživanjem odgovora 'za'.

Hrvatska će tako 1.jula 2013. postati punopravna članica Evropske unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor.

Podsjetimo, pristupni sporazum Hrvatske sa EU potpisan je 9. decembra prošle godine i otada Hrvatska ima status zemlje pristupnice – aktivan je učesnik u evropskim institucijama, ali bez prava odlučivanja.

Prvi je građanima Hrvatske čestitao premijer Zoran Milanović: "Ovako veliku odluku smo nakon dugog razmišljanja donijeli sami. Mi, nitko drugi umjesto nas! Ovo je možda i okretni moment u našoj povijesti. Od danas definitivno sami snosimo odgovornost za svoje odluke, uspjeh ili neuspjeh ovisi o nama!", poručio je Milanović.

Predsjednik sabor Boris Šprem najavio je kako sa ovim za na referendumu Hrvatskoj dolazi i bolji i sretniji život: "Rekao bih samo još da Hrvatska i dalje ostaje 'svoja na svome', ali sa širim vidicima, širim obzorom i puno većim mogućnostima!", kazao je Šprem.

"Danas je velik dan za Hrvatsku – i po značaju i po rezultatu referenduma", kazao je predsjednik Ivo Josipović.

"Hrvatska je izabrala Europu, Hrvatska je izabrala zajednicu sa svim demokratskim europskim zemljama koje zajedno streme boljitku. Vrijednosti koje smo usvojili tijekom pregovora, ono što očekujemo od Europske unije je isto tako veliko. Ja sam siguran da Hrvatska može, da Hrvatska zna, i današnja odluka je definitivno odredila Hrvatsku kao europsku zemlju, zemlju europske budućnosti", ocijenio je predsjednik Hrvatske.

"To je odlična vijest za Hrvatsku“, kazala je u prvom komentaru ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić, pozitivno ocjenjujući uspjeh referenduma: "To je jasni mandat, ali je – moram reći – i jako dobra vijest za Evropu u ovom trenutku. Mislim da šaljemo Evropi poruku da zemlje koje znaju i razumiju cijeniti stabilnost i dugotrajni mir kao univerzalne vrijednosti znaju i koji im je stav", navela je Pusić.

Ona  je ocijenila kako odaziv birača i nije tako loš, podsjećajući da je ovo drugi izlazak na birališta u mjesec i po dana.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije