Hrvatska: Identifikovani posmrtni ostaci 19 žrtava

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Identifikovani posmrtni ostaci 19 žrtava

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka devetnaest žrtava srpske nacionalnosti. Žrtve su stradale tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, u periodu od 1991. do 1995. godine, na teritoriji Republike Hrvatske.

Posmrtni ostaci su identifikovani metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu s izraženim željama porodica.

Radi se o posmrtnim ostacima ekshumiranim u Dvoru, Zadru, Šibeniku, Mašićkoj Šagovini i drugim lokacijama, saopćila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Iz registrovanih grobnica na teritoriji Republike Hrvatske,u periodu od 2001. do 2013. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1035 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u akcijama hrvatske vojske i policije Bljesak i Oluja, a posmrtni ostaci 643 identifikovanih žrtvava je predato porodicama radi sahrane, piše Anadolu Agency.

Iz Vlade Srbije se navodi da je ovim nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine i u akciji Oluja 1995. godine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije