Hrvatska i Srbija potpisale sporazum o ekstradiciji

Radiosarajevo.ba
Hrvatska i Srbija potpisale sporazum o ekstradiciji
S jednog od susreta dvoje ministara (Foto: Arhiv)

Danas je učinjen još jedan korak ka poboljšanju borbe protiv organiziranog kriminala zločinaca u zemljama bivše Jugoslavije.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović potpisali su u utorak u Beogradu Sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana okrivljenih i osuđenih za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije.

Na osnovo ovog sporazuma dvije zemlje će izručivati svoje državljane ili osobe bez državljanstva, okrivljene i osuđene za organizirani kriminal i korupciju, s prebivalištem u državi kojoj je upućena molba za izručenje, prenosi Hina.

Ministar Šimonović kazao je na zajedničkoj konferenciji kako je sporazum iznimno važan za odnose između dviju država kao i odnose u regiji te za put Hrvatske i Srbije ka Evropskoj uniji.

"Ovaj sporazum odraz je čvrste namjere da se zajednički borimo protiv organiziranog kriminala i ostalih vrsta zločina u regiji. Sporazum je iznimno značajan korak u jačanju povjerenja između dviju država", naveo je Šimonović, dodajući kako je sporazum bitan i za cijelu regiju, prenose agencije.

Ministrica Malović ugovor je ocijenila povijesnim, navevši da je on rezultat zajedničkog opredjeljenja za unapređenjem saradnje u području pravosuđa.

Njime se, kako je rekla, pridonosi ostvarenju dva cilja srbijanske vlade, evropskih integracija i borbi protiv organiziranog kriminala, kao i unapređenju odnosa između dviju zemalja.

Sporazum će se, prema riječima potpisnika, početi privremeno primjenjivati odmah, a privremena primjena trajat će do ratifikacije sporazuma u parlamentima država.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije