Hrvatska i Slovenija u BiH su mijenjale YU dinare

Radiosarajevo.ba
Hrvatska i Slovenija u BiH su mijenjale YU dinare

Nakon tri godine istraživanja i  uvida u više od 6000 deklasificiranih dokumenata,  slovenski novinari Matej Šurc i Blaž Zgaga objavili su trilogiju “U ime države”, u kojoj otkrivaju noge tajne vezane uz nastanak novih država nakon raspada Jugoslavije. U istraživanju7 su imali veliku pomoć novinara Esada Hećimovića i Saše Lekovića

Matej Šurc u svom intervjuu za Jutarnji list kako su se Hrvatska i BiH naoružavale preko Slovenije i to uglavnom iz država istočne Europe: iz Poljske preko državnog poduzeća Cerneks, koje je predvodio Jerži Dembrowski koji je možda i sada umiješan u neke poslove s Patrijom. Zatim su tu Bugarska i državno poduzeće Kintex, pa Ukrajina i grupa koja se u knjizi naziva mafija iz Odese. Svi tragovi iz tih zemalja vode u Rusiju.

Putevi oružja i preprodaja bezvrijednih dinara
"Puno toga je došlo na Balkan. Centar trgovine bio je Beč, a glavni trgovac oružjem Konstantin Dafermos, koji je u Hrvatskoj poznat u sprezi s Vladimirom Zagorcem. Posao je bio tako organiziran da Slovenci nisu znali odakle je oružje. Jedan od posrednika bio je Slovenac Nikola Oman, poznat po tome što je trgovao s Karadžićem, australski trgovac koji se 80-ih u Sloveniji bavio nekim kriminalnim poslovima. Naglo se obogatio, kupio dvorac na Bledu… Trgovci oružjem su se osilili, postali pohlepni, nastala je svađa između ministarstava policije i obrane, između Igora Bavčara i Janeza Janše zbog toga tko će uzeti više", govori Šurc

"Bosnu su pljačkali Slovenci i Hrvati zajedno. Kad smo mi uveli tolare, dinari su, kao, išli u uništenje, ali su poslani u Bosnu te čak i u Hrvatsku. Jedan mi je čovjek ispričao o pošiljci 12 tona dinara u tri kamiona, svaki četiri tone. Za to smo dobili osam miliona maraka. ‘Bolje išta nego ništa!’, rekao mi je. Veoma važnu ulogu imala je albanska mafija. Prva tranša je bila u julu, a druga u oktobru, kad smo uveli tolar, govori Šurc za Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije