Hrvatska i Slovenija pripremaju dokument o rješenju spora

Radiosarajevo.ba
Hrvatska i Slovenija pripremaju dokument o rješenju spora

Slovenija i Hrvatska ubrzano pripremaju dokument kojim bi uz uvažavanje obostranih interesa riješili pitanje nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom i granični prijepor, izjavio je u srijedu na Brdu kod Kranja slovenski premijer Borut Pahor i rekao kako pri tome ne želi miješanje Austrije s čijim je kancelarom Wernerom Faymannom prethodno razgovarao.

Pahor je rekao da nakon njegova susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Trakošćanu krajem prošlog mjeseca dobro napreduju razgovori o bilateralnom rješenju pitanja nastavka hrvatskih pregovora s EU-om i rješenja graničnog pitanja.

"Slovenija i Hrvatska sada ubrzano pripremaju dokument kojim bi se to pitanje uredilo tako da se na sporazuman način riješe interesi obiju država", objasnio je Pahor na konferenciji za novinare nakon susreta s austrijskim kancelarom Faymannom.

"Razgovori o tome su u tijeku i nadam se da će dokument uskoro biti spreman, kako bi se vidjelo može li biti plodonosan", rekao je Pahor o pripremi nacrta dokumenta kojim bi se uredilo pitanje deblokade hrvatskih pristupnih pregovora i trasirao put prema rješenju graničnog pitanja.

"Slovenija i Hrvatska na dobrom su putu, a nadam se da i Austrija to podržava", rekao je Pahor.

Radni posjet austrijskog kancelara koji je s Pahorom govorio o gospodarskoj i političkoj suradnji, ali osobito o problemu dodatnih dvojezičnih topografskih oznaka za slovensku manjinu u južnoj austrijskoj pokrajini Koruškoj, iskorišten je i za razmjenu gledišta o stanju u regiji jugoistočne Europe kao i o odnosima Slovenije i Hrvatske.

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije